Menekültstátuszt kért Kadhafi volt miniszterelnöke

Menekültstátuszt kért Kadhafi volt miniszterelnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Menekültstátusért folyamadott a Moammer Kadhafi-féle bukott líbiai rezsim Tunéziában letartóztatott miniszterelnöke.

Bagdadi Mahmúdi azt kérte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR), ismerjék el politikai menekültként. Ha az ENSZ-szerv megadja az exkormányfőnek a menekültstátust, Tunézia nem adhatja ki őt Líbiának - mondta el Mahmúdi egyik ügyvédje.

A 70 éves volt politikus kiadatásáról pénteken döntött volna az illetékes tuniszi bíróság, de a döntést november 26-ra elhalasztották. Mahmúdit szeptember 21-én tartóztatták le Tunéziában, amint Algéria felé igyekezett. Az algériai kormány "emberbaráti okokból" befogadta Kadhafi feleségét, Szafiát, lányát, Áisát és két fiát, Hannibált és Mohammedet, akik augusztus utolsó napjaiban érkeztek Algériába.

A Human Rights Watch New York-i székhelyű emberi jogi szervezet fölszólította Tunéziát, hogy állítsa le Mahmúdi kiadatási eljárását, mert fennáll a veszély, hogy a volt kormányfőt hazájában kínzásnak vetik alá, nem lesz tisztességes a vele szembeni eljárás, sőt esetleg ítélet nélkül kivégzik.

©

Közben a Líbiával szomszédos Niger elnöke közölte: befogadják Kadhafi Szaadi nevű fiát, aki augusztusban menekült Nigerbe, miután apja hatalmát megdöntötték a felkelők. A nigeri elnök ugyanakkor tagadta, hogy Kadhafi másik fia, az emberiesség elleni bűnök vádjával nemzetközi körözés alatt álló Szeif al-Iszlám Nigerben bujkálna.

Csütörtök este heves harcok robbantak ki két fegyveres csoport között a líbiai fővárostól, Tripolitól 30 kilométerre nyugatra. Az összecsapás még pénteken is tartott. A felek állítólag nehézfegyvereket is bevetettek, többen megsebesültek.

Kadhafi megölette Músza Szadr imámot, az Amal libanoni síita mozgalom alapítóját 1978 augusztusában Líbiában - mondta el egy dubaji tv-nek a néhai líbiai vezető egykori bizalmasa. Ahmed Ramadán - akit Kadhafi elűzése után elfogtak, és jelenleg Bengáziban tartanak fogva - azt mondta, az egyházi méltóságot vagy Tripoli mellett, Dzsazaurban vagy a délnyugati országrészben, Szebhában temették el titokban. Líbia 2003-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatot Libanonnal.

A kis földközi-tengeri ország 2008-ban elfogatóparancsot adott ki Kadhafi ellen. A Hezbollah libanoni síita szervezet "óriási győzelemnek" nevezte a "zsarnok" Kadhafi október 20-i megölését.