szerző:
MTI

Meghatározó szakaszához érkezik kedden az amerikai republikánusok jelöltállító előválasztási küzdelme, amikor egyszerre tíz államban szavaznak majd arról, hogy a pártjuk nevében ki legyen a hivatalban lévő elnök kihívója.

Noha az idei "szuperkedd" a méreteit tekintve szerényebb a négy évvel ezelőttinél - akkor kéttucatnyi államban szavaztak -, a mostani forduló eredményeinek ismeretében világosabbá válhat, hogy hamar lezárulhat-e az elnökjelölt-aspiránsok vetélkedése, avagy a republikánusoknak a nyárig elhúzódó, költséges belharcra kell-e berendezkedniük. Az ellenzéki politikusok vetélkedése közben Barack Obama elnök gyakorlatilag háborítatlanul folytathatja a kampányadományok gyűjtését, és riválisainak küzdelméből okulva folytathatja a felkészülést a Fehér Házért megvívandó összecsapásra.

Az Alaszka, Georgia, Észak-Dakota, Idaho, Massachusetts, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont és Virginia államban megrendezendő forduló nyomán talán egyértelművé válik, hogy a vetélytársai közül van-e bármelyiknek komoly esélye megakadályozni Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót a hivatalos elnökjelöltség elnyerésében.

A keddi akaratnyilvánításon összesen 419 olyan küldött sorsa dől el, aki a Republikánus Párt augusztus végi konvencióján szavazni fog arról, hogy ki legyen Obama hivatalos kihívója. A jelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazatara lesz szükség. A Michiganben, Arizonában és Washington államban aratott győzelmei után Romney a CNN nem hivatalos összesítése alapján 207 támogatóra számíthat, Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 86, Ron Paul texasi képviselő 46, Newt Gingrich volt képviselőházi elnök pedig 39 szavazatra számíthat. 

A képletet bonyolítja, hogy a delegációk konkrét összetételéről sok államban csak az előválasztások, illetve a jelöltállító gyűlések eredményében döntenek. Ez az eljárás több helyen még folyamatban van, ráadásul az úgynevezett "szuperdelegátusok" (mai és egykori pártvezetők) a saját belátásuk szerint voksolhatnak majd. A republikánus országos konvención összesen 126 ilyen, elvileg "el nem kötelezett" küldött lesz. A médiában közölt becslési eredmények ezért erősen eltérhetnek egymástól, a hírtelevíziónál óvatosabb The Washington Post vasárnapi számában például Romney esetében 150, Santoruméban 87, Gingrichében 29, Pauléban pedig 18 támogató delegátussal számolt. (Kedden egyébként a 10 szavazó állam mellett a jelöltállító gyűléseit már megtartott Wyoming államban, ahol Romney győzött, megyei pártgyűléseken kezdődik meg a küldöttek kiválasztása).

Az eddig megválasztott jelöltek számbavétele mellett a "szuperkedd" győztesét sem lesz egyszerű meghatározni. Elemzők szerint az nyer, aki a 10-ből 4 vagy 5 államban elviszi a pálmát. Mivel azonban a küldöttek számát rendszerint a leadott szavazatok aránya határozza meg, az egyes aspiránsok által begyűjtött potenciális voksokat külön is számolni kell. 

Noha a 10 állam közül a legtöbb küldött, összesen 76, Georgiából utazik majd a konvencióra (a számára "hazai pályán" Gingrich áll a legjobban), a keddi nap fő trófeája a 66 delegátus jelölésére jogosult Ohio lesz, ahol kiélezett kampányháború folyik. Itt Santorum két héttel ezelőtt még két számjegyű előnyt élvezett Romneyval szemben a támogatottság terén, ám az NBC és a Marist Főiskola vasárnap közölt közös felmérése szerint ez a fölény gyakorlatilag elpárolgott, és a két politikus gyakorlatilag holtversenyben - az exszenátor 34, az exkormányzó pedig 32 százalékon - áll.

"Ha Santorum nyer Ohióban, az segíteni fog neki a támogatásgyűjtésben, és meghosszabbítja a játszmát. Ha Romney nyer, mint Michiganben, akkor fényesebb lesz a szükségszerű jelölti aurája" - jelentette ki a The Washington Postnak Ralph Reed republikánus politikai stratéga. 

Tennessee-ben hasonlóképpen alakult a helyzet, mint Ohióban: Romney a hajrában ott is behozta a sokáig vezető Santorumot. A sokáig spórolós kampányra kényszerült volt pennsylvaniai szenátornak most annak a következményeivel kell szembenéznie, hogy az előválasztási küzdelem kezdetekor a pártjában sokan komolytalannak tekintették az ambícióit. Ohióban például több körzetben nem is került fel a választási listára, Virginiában pedig, Gingrich-csel egyetemben, állami szinten maradt ki a választható aspiránsok közül.

Santorum a legfrissebb felmérések szerint csak Oklahomában pályázhat könnyű győzelemre, a mezőny egyetlen, mindeddig nyeretlen tagjának, Ron Paulnak Alaszkában és Észak-Dakotában áll a zászló, Gingrich, aki pedig a nagy visszatérést remélte a "szuperkeddtől", egyedül Georgiában számíthat babérokra. 

Romney az előrejelzések szerint Massachusettsben, Idahóban, Virginiában és Vermontban arathat könnyebb diadalt. Az ellenfelei által a korábbi mérsékeltsége miatt jobbról kritizált politikus ohiói és tennessee-i esélyeit erősítheti, hogy vasárnap két közismerten konzervatív politikus, Eric Cantor, a képviselőházi republikánus kisebbség vezetője, Virginia küldöttje és Tom Coburn ohiói szenátor is a támogatásáról biztosította kampányát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Marabu FékNyúz: Ez ki van zárva!

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

Vajna Tímea sokat örökölt, de egyedül nem rendelkezhet a vagyonról

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Középvezetői népvándorlás: van az a pénz, ami nem kompenzálja a stresszt

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az ellenzéki pártok lassan kijózanodnak, és már egymás mozgását sasolják

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Az okostelefonok hat legnagyobb veszélye

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók