Speciális börtönben hallgathatják ki a nigériai terroristákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nigériában titkos börtön létesül terroristák kihallgatására - fedte föl csütörtökön egy belbiztonsági forrás az AP amerikai hírügynökségnek.

A nyugat-afrikai országban egyre nagyobb gondot okoz egy szélsőséges iszlamista csoport, a Boko Haram, amely ebben az évben már több száz ember erőszakos halálát okozta. Az új létesítmény az ellenük küzdő, de gyakran széthúzó titkosszolgálatok munkáját fogja a remények szerint összehangolni, ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy az emberi jogokat be fogják-e tartani a börtönben. A nigériai biztonsági szolgálatok hírhedtek a jogsértéseik miatt, dokumentáltan visszaéléseket követtek el, és meg is ölték egyes foglyaikat.

A börtön Lagosban, közelebbről meg nem határozott helyen lesz, távol a terroristák fő tevékenységi területétől, az északi országrésztől. Az összes elfogott gyanúsítottat oda fogják vinni, és egy külön csoport hallgatja ki őket - mondta el a hír forrása.

A fogolyközpontról szóló hírt a nigériai Állambiztonsági Szolgálat főigazgatója nem kommentálta, egy szóvivő pedig azt mondta, hogy aki ilyen információval rendelkezik, menjen bíróságra. "Bármit is csinálunk, demokratikus rendszerünk van, amely tiszteletben tartja a törvényeket" - jelentette ki, de szintén nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni az értesülést.