szerző:
Klopfstein-László Kornél

Vegyes érzelmekkel fogadták Izraelben a palesztinok ENSZ-beli felminősítését. Többen is úgy vélik, a lépés a zsidó állam számára figyelmeztetés, hogy rendezze végre a helyzetet. Izrael válaszlépésekre készül.

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön „nem tag megfigyelő állam” szintre emelte Palesztina státusát a világszervezetben. Sokan úgy látják, hogy ezzel Palesztina „fél-hivatalosan” felkerült a világtérképre. A Haaretz nevű izraeli lap szerint ugyanakkor a szavazás inkább egy Izraelnek szóló figyelmeztetés volt, mintsem a palesztinok nyílt támogatása.

A Palesztina államiságát elismerő határozat mellett 138, ellene pedig 9 küldöttség szavazatott. Az ENSZ 41 tagállama – köztük Magyarország – tartózkodott a voksoláson. Az ellenszavazók között volt az Egyesült Államok, Kanada és Izrael; Európából egyedül Csehország tartozik ebbe a csoportba.

A világszervezet közgyűlése bő egy évvel azután szavazta meg a megfigyelői állami státust a palesztinoknak, hogy kudarccal végződött Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének arra irányuló kísérlete, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsával teljes jogú tagállamként ismertesse el az általa képviselt közösséget.

A palesztinoknak így nem lesz ugyan szavazati joguk az ENSZ-ben, de az új, magasabb státusuk lehetővé teszi számukra, hogy részt vegyenek a világszervezet több szakosított szervezete, a többi között a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkájában.

Az Avaaz nevű protest-oldal szinte rögtön a döntés után készített egy térképet arról, hogy az ENSZ-tagok közül ki hogyan szavazott a kérdésben.

Figyelmeztetés a zsidó államnak

Megalázó vereséget szenvedett Izrael az ENSZ-ben – fogalmazott péntek reggel az izraeli Haaretz újságírója. Barak Ravid ugyanakkor hozzátette, szerinte a csütörtöki szavazás inkább egy Izraelnek szóló figyelmeztetés volt, mintsem a palesztinok nyílt támogatása. „Németország, Olaszország, Nagy-Britannia és más baráti országok üzenetet küldtek a zsidó államnak: elfogyott a türelmük a megszállással kapcsolatban”.

A baloldali lap írása megjegyezte, hogy csütörtök este a vezető izraeli politikusok abban versenyeztek egymással, hogy melyikük tudja a „leginkább becsmérlő” hozzászólásokkal kommentálni a világszervezet
döntését. „Nem is emlékszem már, hogy mikor jelent meg ennyi sajtóközlemény egy olyan eseményről, amelyről éppen ők mondták azt, hogy értelmetlen” – írta Ravid.
©

Hasonlóan vélekedett a jobboldali Jerusalem Post publicistája, Herb Keinon is. Az újságíró ugyanakkor emlékeztetett, hogy „hatvanöt évvel ezelőtt az ENSZ egyszer már megszavazta Palesztina felosztását két különálló államra, amelyet akkor a zsidók elfogadtak, de az arabok elutasítottak. Most megint ugyanaz a szervezet hozott döntést a kérdésről”.

Az ENSZ Közgyűlése pontosan 65 évvel ezelőtt, 1947. november 29-én szavazta meg, hogy a történelmi Palesztina területén egy arab és egy zsidó állam jöjjön létre. Az arab államok azonban elutasították a felosztást, és a rendezésről azóta sem született megállapodás.

Izrael megvonja a támogatásokat

A tekintélyes konzervatív lap egyébként kormányközeli forrásoktól úgy tudja, hogy a lépésre válaszul Izrael jelentősen csökkenteni fogja a Palesztin Nemzeti Hatóságnak (PA) havonta járó 800 millió sékelnyi (45 milliárd forint) támogatást is.
Az ENSZ Közgyűlés a döntéskor
©

„A palesztinoknak további lépésekkel kell számolniuk abban az esetben, ha az új státusukat arra szeretnék felhasználni, hogy izraeli állampolgárokat rángassanak a Nemzetközi Bíróság elé háborús bűnök vádjával” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő kormány-tisztiviselő a Jerusalem Postnak.

A cikk egyebek mellett emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnöki hivatal már korábban világossá tette, a szavazással semmissé váltak az 1993-as oslói megállapodás kitételei, miszerint a tárgyalásoknak a két fél között közvetlenül kell történnie, harmadik bevonása nélkül.

Vissza minden lopott földet

Miközben Ciszjordániában csütörtök este óta megállás nélkül tart az ünneplés, addig a twitterezők között ennél kicsit visszafogottabb a hangulat. A Mohamed Zeyara nevű felhasználó például azt írja: „Én egészen addig nem fogok gratulálni a palesztinoknak, amíg az egész lopott föld vissza nem kerül a jogos tulajdonosához. Aláírás, a muszlimok”. Egy másik kommentelő pedig arra panaszkodik, hogy bár örül az ENSZ határozatának, „ennek már 65 évvel ezelőtt meg kellett volna történnie”.

Emellett persze sokan feltétel nélkül üdvözlik a döntést. Ilyen például a Naqib Peteh nevű twitterező, aki szerint „ha tetszik, ha nem, a Palesztin állam már fél-hivatalosan ott van a világtérképen”. Fatima Musallam pedig úgy véli, hogy a szavazással „egy lépéssel közelebb kerültünk a békéhez”.

Megint mások az örömük mellett kifejezik az Egyesült Államok ellen érzett dühüket is. CitizenKane például azt kérdezi, „miként lehetséges az, hogy Amerika, a demokrácia és a korlátlan szabadság védelmezője annyira ellenzi egy Palesztin állam létrejöttét. Micsoda képmutatás!”.

Mi lesz a választással?

Egy másik fontos kérdés, hogy a világszervezet döntése vajon hogyan befolyásolja a jövő januárban esedékes izraeli választásokat. A hvg.hu-nak nyilatkozó Yoaf Peled, a Tel-Aviv University (TAU) politikatudomány professzora kifejtette, „bár a kampány során korábban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek ideiglenesen sikerült a palesztinok kérdését felváltania az iráni tematikával, most minden a feje tetejére állt. Az ENSZ-döntés a lehető legrosszabb időpontban jött Netanjahunak”.

A Haaretz véleményrovatában publikáló Rabbi Eric H. Yoffie úgy véli, „bár az ENSZ-határozat visszafogott siker a Palesztin Nemzeti Hatóság számára, ezt újabbak is követhetik, ha (az izraeli kormány) továbbra sem tesz semmit”.

Yoffie az amerikai zsidóság kapcsán hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban élő közösségnek meg kell értenie: Izrael rossz nemzetközi megítélése miatt Benjámin Netanjahu kormányfőnek is támogatnia kell egy független Palesztin állam létrejöttét.

Békében és biztonságban

A nem hivatalos vélemények mellett természetesen ott vannak a politikai nyilatkozatok is. Ron Prosor, Izrael ENSZ-nagykövete már a tanácskozáson megerősítette, hogy országa békében szeretne élni a palesztinokkal, de azt is bejelentette, hogy a palesztin államiságról szóló határozatot nem szavazza meg.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön „szerencsétlennek és kontraproduktívnak” nevezte a közgyűlés határozatát. „Világosan értésre adtuk, hogy csakis a felek, az palesztinok és az izraeliek közötti közvetlen tárgyalások vezethetnek el a békéhez, amelyet mindkét fél megérdemel” – mondta a külügyminiszter. Clinton szerint ez a két nép számára létrehozott két államot feltételez, egy életképes és független Palesztinát, amely békében és biztonságban él egymás mellett a zsidó és demokratikus Izraellel.

A voksolás után nyilatkozva Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a tartós rendezést célzó kétoldalú tárgyalások felújítására szólított fel. Hangot adott annak a véleményének, hogy a palesztinoknak joguk van saját, független államhoz, de Izraelnek is joga van ahhoz, hogy szomszédjaival békében és biztonságban éljen.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet a közgyűlés határozata után felszólította a feleket, hogy haladéktalanul újítsák fel béketárgyalásaikat. Mint mondta, az Egyesült Államok ezekhez segítséget fog nyújtani, de felszólított mindenkit a térségben, hogy tartózkodjon a további „provokatív cselekedetektől”. Rice szerint egyébként a közgyűlési határozat újabb akadályt gördített a béke útjába.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Megfigyelő állam lett Palesztina az ENSZ-ben

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státuszát. Izrael szerint ez visszaveti a közel-keleti békefolyamatot.

Amikor a filmesek nem rettennek vissza a politikától

Amikor a filmesek nem rettennek vissza a politikától

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Az uniós nagykövetek elé kerül Kovács Zoltán Twitter-ámokfutása

Az uniós nagykövetek elé kerül Kovács Zoltán Twitter-ámokfutása

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül

Szombattól egy kiló almát sem lehet behozni az EU-ba engedély nélkül