Mussolinit méltatta Berlusconi, kiakadtak az olaszok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Botrányt keltettek Olaszországban Silvio Berlusconinak a holokauszt emléknapon Mussoliniről tett kijelentései, amelyeket a politikus szerint szándékosan értettek félre.

"A faji törvények foltot ejtettek Mussolinin. Aki ismer engem, tudja, hogy elítélem a fasiszta diktatúrát. Szavaimat a baloldal magyarázta félre: felfújták kijelentéseimet a választási kampány miatt"- mondta hétfőn Berlusconi saját televízióadóin. A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke vasárnap, a milánói holokauszt emlékmű felavatásán úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy Mussolini "jót is tett", a felelősség pedig kisebb volt, mint Németországé.  

Az olaszországi zsidó közösségek súlyosnak és elfogadhatatlannak, az olasz partizánszövetség (Anpi) borzalomnak nevezte Berlusconi kijelentéseit. Mario Monti ügyvezető kormányfő szerint Berlusconi "szerencsétlenül fogalmazott, ha tényleg nem komolyan gondolta".  

Magyarországgal vont párhuzamot Massimo Donadi, a Demokratikus Centrum (CD) politikusa, aki szerint" Berlusconi szedett-vedett revizionizmusa teljes összhangban van Orbán és a magyar szélsőjobb politikai gondolkodásával".

Az olasz sajtó arra emlékeztetett: Berlusconi kormányfőként 2003-ban is azt hangoztatta, hogy Mussolini "nem ölt meg senkit, az általa deportáltakat is vakációzni küldte".

A Corriere della Sera napilap szerint Berlusconi nem tett mást, mint csupán a vele hasonlóan gondolkodó olaszok felé "kacsintott". "Talán nem volt megfelelő az alkalom, de Berlusconi számos olasz gondolatát fogalmazta meg" - jelentette ki Renato Brunetta, a PdL politikusa. 

"Marketingfogásnak" nevezte Berlusconi szavait Guido Crosetto, a jobboldali Olasz testvérek párt vezetője, aki szerint Berlusconi tudta, hogy szavainak visszhangja lesz, és a Mussoliniről mondottakkal a választási kampányban a jobboldalt akarta megszólítani. 

Az olasz sajtó szerint Berlusconinak szóltak Cecilia Malström, az Európai Unió belügyi biztosának hétfői szavai, aki aggasztónak nevezte azokat "a politikai hangokat, amelyek az európai kormányokban, parlamentekben és pártokban a gyűlöletet és a szélsőséget táplálják".