Riasztó következményei lesznek a klímaváltozásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig neves kutatók szerint.

Négy fokot melegedhet a klíma az évszázad végéig - figyelmeztetett hétfői közleményében nemzetközi kutatók egy csoportja. A következmények drámaiak lehetnek, a tengerszint megemelkedne, egyes országokban a szélsőséges hőhullámok elpusztítanák a termést - áll a Földliga (Earth League) elnevezésű, klímakutató intézmények hálózatából álló, hamburgi székhelyű nemzetközi szervezet tizenkét neves szakemberének felhívásában.

Az elmúlt két évtized csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikkéből mindössze 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná - hangsúlyozták a tudósok. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak. A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét. 

A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrások használatára való - gazdaságilag és technikailag lehetséges - minél gyorsabb áttérésre szólított fel közleményében.