Titkos adatgyűjtés: a Guardian újabb leleplezésre készül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb leleplezésekre készül a titkos elektronikus adatgyűjtésről a The Guardian brit napilap annak dacára, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 vezetője figyelmeztetett: az Edward Snowden amerikai informatikus által megszerzett információk kiszivárogtatása hatalmas károkat okoz.

Alan Rusbridger főszerkesztő egy szerdai interjúban hangsúlyozta, hogy a lapnak jogában áll a dokumentumok megjelentetése, ami segített abban, hogy elindítsák a régóta esedékes társadalmi vitát a lehallgatásokról és internetes kémkedésről. Azt mondta, hogy az újabb információk megjelentetését a dokumentumok időt igénylő, alapos és felelősségteljes feldolgozása előzi meg. 

Snowden nemcsak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről (NSA), hanem az elektronikus hírszerzésre szakosodott brit titkosszolgálatról (GCHQ) is rengeteg, mintegy 58 ezer dokumentumhoz jutott hozzá.

Andrew Parker, az MI5 áprilisban kinevezett új vezetője kijelentette, hogy a hírszerzési technikák lehetőségeinek és korlátainak nyilvánosságra hozatala a terroristák malmára hajtja a vizet.

Rusbridger erre azt válaszolta, hogy a biztonságiak mindent titokban akarnak tartani, és nem akarnak vitát. "Ebben a kérdésben azonban nem csak az MI5-nak lehet szava" - mondta a BBC közszolgálati rádiónak.