Törökországban tárgyalt az iráni elnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Haszan Róháni iráni államfő hétfőn Törökországba látogatott, ahol tárgyalópartnerével, Abdullah Gül török elnökkel arra tettek ígéretet, hogy a szíriai polgárháború lezárása érdekében fejleszteni fogják az országaik közötti együttműködést.

"Véget szeretnénk vetni a szenvedésnek a térségben. (...) Törökország és Irán közös erőfeszítései nagyban hozzájárulhatnak a sikerhez" - mondta Gül a két államfő közös sajtótájékoztatóján. Az iráni elnök kiemelte, hogy a politika, a gazdaság és a kultúra területe mellett a terrorizmussal és a szélsőséges erőkkel szembeni küzdelemben is együtt akarnak működni.

Róháni szerint a közel-keleti térség bizonytalansága senkinek nem válik javára, és közölte, hogy országaik mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Szíriában és Egyiptomban stabilizálódjon a helyzet. Irán és Törökország a szíriai belháborúban az egymással szembenálló feleket támogatja: Ankara a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők szoros szövetségese, míg Teherán a damaszkuszi kormányzatot segíti.

A felek emellett abban egyeztek meg, hogy 15 milliárdról 2015-re 30 milliárd dollárra (6,67 ezer milliárd forintra) növelik a Törökország és Irán közötti kereskedelem értékét - közölte Abdullah Gül, hozzátéve, hogy bár a két ország vezetői korábban jó szándékú nyilatkozatokat tettek, a megvalósítás során gondok adódtak. Róháni a tervek szerint Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel is tárgyalni fog.

A látogatásra egy nappal azután került sor, hogy Irán külön, közvetlen megbeszélést tartott az Egyesült Államokkal nukleáris programjáról. Az iráni atomprogramról szóló genfi tárgyalásoktól Teheránban a perzsa állam gazdaságát sújtó szankciók enyhítését vagy eltörlését várják.

Szakértők szerint a látogatás mérföldkő lehet az Ankara és Teherán közötti kapcsolatokban. Iráni elnök Akbar Hasemi Rafszandzsáni egykori államfő 1996-os látogatása óta nem járt hivatalos úton Törökországban.