Menesztette a mongol parlament a korrupcióval vádolt kormányfőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Menesztette a korrupcióval, nepotizmussal és hozzá nem értéssel vádolt miniszterelnököt szerdán a mongol parlament - jelentette be a közép-ázsiai ország állami rádiója.

A hetvenhat fős parlamentnek a szavazáson részt vevő 66 tagja közül 34-en voksoltak arra, hogy Norovin Altankhujag távozzon a kabinet éléről. A kormánykoalíció nyolc tagja nem jelent meg a szerdai bizalmi szavazáson.

A mongol belpolitikában körülbelül egy hónapja uralkodik zűrzavaros helyzet, mióta a kormányfő parlamenti felhatalmazást kapott néhány minisztérium összevonására. Azóta az átszervezés körüli viták miatt lemondott a kabinet hét tárcavezetője, beleértve a külügyminisztert és a bányászatért felelős tárcavezetőt is. Ezután a Mongol Néppárt, a legnagyobb ellenzéki tömörülés lemondásra szólította fel Altankhujagot, aki mögül végül már a kormánykoalíció is kihátrált.

Az Oroszország és Kína szomszédságában fekvő ország az elmúlt években rekordmértékű gazdasági növekedést könyvelhetett el: 2011-ben 17,5 százalékkal nőtt Mongóliában a bruttó hazai termék. A fellendülést mindenekelőtt a szén, a réz és a vasérc iránti kereslet megnövekedése okozta.

2014 első félévében azonban 5,7 százalékra esett vissza a mongol gazdasági növekedés, valamint megnőtt az infláció. Emellett idén a tavalyi évhez képest 59 százalékra csökkentek a külföldi befektetések.

A Hszinhua kínai hírügynökség augusztusi adatai szerint a nagyrészt szénből és rézből álló mongol export 90 százaléka a szomszédos Kínába irányul, és a közép-ázsiai országban bejegyzett külföldi vállalatok 49 százaléka kínai.