Támogatja a palesztin állam létrejöttét az EU új külügyi főnöke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Támogatja a palesztin állam létrejöttét az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A világ nem engedheti, hogy a nyári konfliktus után újabb háború legyen Gázában - mondta Federica Mogherini szombaton.

"Szükség van palesztin államra, ez a végső cél, és ez az Európai Unió álláspontja" - tette hozzá az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője gázai látogatásán. Azt mondta, hogy az elmúlt hat évben véghezvitt három izraeli offenzíva után a világ nem engedheti, hogy egy negyedik is legyen.

Az övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael a nyáron 50 napig tartó háborút vívott egymással, több mint 2100 palesztin halt meg. Az izraeli áldozatok száma meghaladta a hetvenet.

"Sem a gázaiak, sem a világ nem engedheti, hogy újabb háború legyen" - közölte Mogherini. Nem ülhetünk tétlenül, mert akkor még negyven évig fog tartani ez a háború" - tette hozzá a volt olasz külügyminiszter, aki Catherine Ashtont váltotta az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségében. E minőségében először jár a Közel-Keleten. Látogatása célja, hogy előmozdítsa az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalásokat.

Jeruzsálemben pénteken az erőszak kiújulásának veszélyére hívta fel a figyelmet. Kijelentette, eljött az ideje, hogy az Európai Unió teljes politikai súlyát latba vesse annak érdekében, hogy Izrael és a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.