Viccelődve mutatták be a Charlie Hebdo új címlapját

Viccelődve mutatták be a Charlie Hebdo új címlapját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Charlie Hebdo szerkesztősége kedden tartott sajtótájékoztatót, ahol bemutatták a szerdán megjelenő új számukat.

Nehéz volt, de örülünk, hogy sikerült kihoznunk ezt a számot – mondták a múlt héten megtámadott francia Charlie Hebdo című lap munkatársai kedden egy sajtótájékoztatón, ahol közölték, az újságírókkal és karikaturistákkal is végző múlt szerdai véres merénylet utáni első számuk 3 millió példányban fog megjelenni, és két hétig lesz majd kapható az újságárusoknál.

"Ez a szám, ez a Charlie Hebdo" – mondták, majd az egyikük viccelődve hozzátette: "Köszönjük George Clooney-nak, hogy előfizetett. Most a szerkesztőség összes nőtagjának megvan a címe."

©

Renald Luzier, művésznevén Luz, aki a szerdán megjelenő új szám címlapján szereplő Mohamedet rajzolta, a sajtótájékoztatón elmondta, a mészárlás után egy nappal, csütörtök este is készített egy rajzot a címlapra, de az nem került be a lapba. Mint mondta, ezen a meggyilkolt barátait ábrázolta a fenekükkel felfelé és arccal a föld felé, ahogy a szerkesztőségben is látta őket a mészárlás után, és azt írta hozzá: "Szólásszabadság, a seggem!" ("Liberté d'expression, mon cul!") Luz azt mondta, szerinte azért kellett ezt a rajzot megalkotnia, hogy ezzel túlléphessen a történteken és újra tudjon rajzolni. "Őszintén szólva volt egy pillanat, amikor azt mondtam magamnak, hogy nem leszek rá újra képes. Ezután viszont újra el tudtam kezdeni rajzolni."

Mint mondta, más ötleteik is voltak a címlapra, például az, hogy a két merénylő megérkezik a mennybe és megkérdezik, hol van a 70 szűz, aki rájuk vár, mire a meggyilkolt karikaturisták azt válaszolják nekik, hogy "A Charlie szerkesztőségével, vesztesek!" Ezt az ötletet azonban azért vetették el, mert a szerkesztőség egyik tagja azt mondta, ő nem akarja egy rajzon látni a merénylőket és a meggyilkolt rajzolókat. Egy másik ötlet szerint a halott társaikat ábrázolták volna és azt írták volna alá, hogy "Mi vagyunk az Isten", hogy ezzel üzenjenek a fanatikusoknak, de végül ezt is elvetették.

A rajzoló mintegy húsz vázlatot készített a végső címlap előtt, aztán eszébe jutott, hogy újra lerajzolja azt a Mohamedet, aki korábban annyi dühöt váltott ki. A figura kezébe egy plakátot tett, amire azt írta: "Je suis Charlie". "Ez megnevettetett" - mondta. "Néztem ezt a figurát, akit akarata ellenére felhasználnak a bolondok, hogy a terroristákat feltüzeljék. A hülyék, akiknek nincs humoruk: ezek a terroristák. Természetesen minden meg van bocsátva, öreg Mohamedem" - mondta.

"Megmutattam a rajzot a többieknek és sírtunk. Végül megtaláltuk a címlapot. Nem olyan lett ez a címlap, mint amilyenre a világ számított, hogy csinálni fogunk. De ez a mienk. A Mohamed, akit rajzoltam egy jóember, aki sír" – magyarázta a rajzoló, aki azt is mondta, ezzel a rajzzal a 2011-es, Mohamedet ábrázoló címlapra is referálni akartak, amellyel először haragították magukra a muszlim szervezeteket. Luz hozzátette, ez egy olyan címlap, ami rájuk hasonlít, és nem azokra a szimbólumokra, amiket az utóbbi napokban rájuk aggattak. "Ezen a címlapon nincsenek golyónyomok, ez csak egy címlap, ami megnevettet".

Luz egyébként azért menekült meg a mészárlás elől, mert elaludt, és ezért fél órával később ért csak a szerkesztőségbe.

Múlt szerdán, január hetedikén két fegyveres férfi ment be a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségébe, ahol lövöldözni kezdtek. Összesen 12 emberrel végeztek, köztük a lap több munkatársával. A lövöldöző Kouachi-testvéreket egy rendőrségi akció során megölték, a Charlie Hebdo szerkesztősége pedig a vérengzés helyszíne helyett a Libération székházában folytatta a munkát. A most szerdán megjelenő új számot az eddig megszokottnál több országban, köztük Magyarországon is terjeszteni fogják.