szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Volkskrant című holland lap azt írta: egy orosz gyártmányú, Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a tavaly júliusban lelőtt utasszállító gépet a nemzetközi szakértők megállapítása szerint. Eközben egy orosz vizsgálat szerint nem szakadár területről, hanem az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a rakétát.

Nem a kelet-ukrajnai szakadárok uralta Sznyizsne településről, hanem az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a malajziai utasszállító repülőgép tavalyi katasztrófáját okozó Buk légvédelmi rakétát – jelentette ki a fegyvergyártó Almaz-Antej sajtótájékoztatóján kedden Moszkvában az orosz konszern főmérnökének tanácsadója.

Mihail Malisevszkij az állami cég által végzett saját vizsgálat alapján állítását azzal magyarázta, hogy a rakéta robbanása után a repeszdarabok nem érhették volna a repülőgép bal szárnyát és hajtóművét, ha a rakétát Sznyizsnéről lőtték volna ki. Azóta nyilvánosságra hozott holland jelentés szerint viszont a szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki a rakétát, azonban egyértelmű felelőst nem neveztek meg, az arra vonatkozó vizsgálatok jövőre zárulnak le.

A 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgép katasztrófájának körülményeiről készült nemzetközi vizsgálat eredményeit kedden kora délután teszik közzé Hollandiában. A Volkskrant című holland lap a jelentés véglegesítéséhez hozzájáruló forrásokra hivatkozva azt írta: egy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el az utasszállító gépet a nemzetközi szakértők megállapítása szerint. A Buk típusú rakéta orosz gyártmányú.

Ukrajna és az Egyesült Államok azt állítja, hogy a szakadárok lőtték le a gépet egy föld-levegő Buk rakétával, amelyet Oroszországtól kaptak. Moszkva határozottan visszautasítja ezeket a vádakat, és az ukrán erők számlájára írja a történteket. A Volkskrant által idézett források szerint a jelentés több olyan térképet is tartalmaz, amely a rakéta kilövésének lehetséges helyszíneit mutatja, és ezek mindegyike a szakadárok ellenőrizte területen található.

A szakértői jelentés felsorolja a maláj utasszállító lezuhanásának okait, de nem szól arról, hogy "ki húzta meg a ravaszt". Mindazonáltal két forrás szerint is minden jel arra mutat, hogy Oroszország áll a történtek mögött. Az egyik a holland lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy gyaníthatóan orosz katonák segítettek a gép lelövésében. "A Bukot mindenféleképpen Oroszországban fejlesztik és gyártják, és abból lehet kiindulni, hogy a szakadárok maguk nem tudnak használni egy ilyen eszközt" – mutatott rá a forrás.

Korábban már egy előzetes jelentés is arról számolt be, hogy a maláj repülőgépet egy Buk rakéta találta el. A gyártó ugyanakkor azt mondta, hogy 1999 óta nem készítenek ilyen típusú rakétákat, az ukrán biztonsági erők fegyverállományában azonban még találni belőlük.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!