A WhatsAppon is szervezték a kölni szilveszteri gyülekezőt

A WhatsAppon is szervezték a kölni szilveszteri gyülekezőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy német szociális munkás szerint közösségi alkalmazáson küldözgették a meghívókat egymásnak a kölni menekültek, bár ez még nem jelenti azt, hogy eleve azért gyűltek össze, amivé a szilveszteri utcabál változott.

Egy fiatal menekültekkel foglalkozó német szociális munkás, Marco Kammholz azt nyilatkozta, hogy két olyan menekülttel is foglalkozik, akik közösségi alkalmazáson, Facebookon vagy WhatsAppon kaptak meghívót a kölni dómhoz szilveszter estére, ahol végül elszabadult a pokol: az összegyűlt migránsok előbb a tömegbe kezdtek petárdákat lőni, majd nőket molesztáltak tömegével és ki is rabolták őket.

Az már pénteken nyilvánosságra került, hogy a német rendőrség a cellaadatok lekövetése után több ellopott mobiltelefont is menekültállomásokon talált meg.

A szociális munkás azt mondja a Corriere.it szerint, hogy a vonatállomás és a kölni dóm egyébként is a migránsok találkozóhelyének számított, de ezzel az üzengetéssel a szokottnál is sokkal többen gyűltek ott össze. Viszont szerinte az, hogy a találkozó ilyen értelemben megtervezett volt, nem jelenti azt, hogy eleve azért mentek oda, hogy nőkre támadjanak és kirabolják őket. Itt vélhetően Kammholz az általa ismert migránsokra céloz, nem az eleve zsebtolvajlásból élő külföldi fiatalokra. (Olyan információ már korábban is napvilágot látott, amely szerint az akár ezerfős, főleg arab migránsokból álló tömegnek csak a magja, 60-80 fő követte el a molesztálásokat és a rablásokat.)

©
A férfi emlékeztet arra, hogy az általa figyelt fiatalok családjuk nélkül érkeztek Németországba, és nincs olyan közösségi tér, ahol másokkal találkozhatnak, de ez persze nem jelenti azt, hogy szilveszter éjszaka veszélyes és fenyegető helyzetet teremtettek, amelyre választ kell adni.

Kammholz szerint a szexuális erőszak Kölnben gyakran probléma azokon a tömegrendezvényeken, ahol sok, esetenként részeg férfi gyűlik össze, kezdve a karneváltól a futballeseményekig.

A közösségi médián keresztül üzengetés azért is fontos részlet, mert a kölni rendőrség próbál rájönni arra, hogy lehetett-e a s zervezett bűnözés szándékosa akciója, hogy szilveszterkor a szokásosnál is több bűnöző gyűlt össze a kölni katedrálisnál.

Hozzászólások