Szükségállapotot hirdettek a zikavírus miatt, füsttel fertőtlenítenek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A perui hatóságok több mint 1800 lakhelyet fertőtlenítenek füsttel a Lima északi részén fekvő Carabayllo körzetben, miután az országban első alkalommal ott azonosították a zikavírust egy férfi szervezetében egy héttel ezelőtt. Eközben Hondurasban szükségállapotot hirdettek a vírus terjedése miatt.

Percy Minaya perui egyészségügyi miniszterhelyettes hétfőn bejelentette, hogy a tárca több mint húsz egészségügyi alkalmazottja végzi a fertőtlenítést abban a körzetben, ahová a tizenhét éves fiú megérkezett külföldről. Jelenleg a fiatal férfit a kezelés idejére nem engedik el lakhelyéről.

Aníbal Velásquez egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az országhatár térségeiben és a repülőtereken fokozzák az ellenőrzést, csökkentve ezzel a vírus behurcolásának kockázatát. A tárca mindenesetre úgy tudja, Carabayllo körzetében nincs jelen a zikavírust is terjesztő Aedes aegypti szúnyog, de – mint mondják – mindent meg kell tenni, hogy az ország többi részén minél hatékonyabban irtsák ezt a moszkitófajtát.

A fokozott ellenőrzést és a lakosság felvilágosítását azért is tartják fontosnak ebben a latin-amerikai országban, mert az eddig véltnél súlyosabbnak minősítette hétfőn a zikajárványt Brazília egészségügyi minisztere, szerinte jóval több lehet a fertőzött, a vírussal fertőzött emberek 80 százalékának ugyanis nincsenek tünetei.

Eközben Honduras egész területére érvényes szükségállapotot rendelt el hétfőn Juan Orlando Hernández államfő a zikavírus terjedése miatt. Hondurasban decemberben regisztrálták az első fertőzéses esetet, abban a hónapban számuk 51-re nőtt, azóta további 3649 személy szervezetében azonosították a vírust.

A fertőzés terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.