szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) sújtó rendszeres kiszivárogtatás hatására megrendült a kémszervezetnél dolgozók morálja és lelassultak a hírszerző akciók is. A The New York Times szerint még mindig nem tudni, hogy az NSA-tól kikerült adatokat hackerek szerezték meg, vagy a cégnél dolgozó kémek szivárogtatták ki azokat.

„A NSA-ba behatolóknak olyan operatív információi vannak, amilyenekkel a volt kollégáim sem rendelkeznek” – idézte a The New York Times Jake Williamst, az NSA egyik volt ügynökét, aki azt követően lépett ki az ügynökségtől, hogy az NSA-ba bejutott hackerek, a Shadow Brokers csoport tagjai egy Twitter-üzenetben bebizonyították: tökéletes tudják, milyen hírszerzési munkát végzett.

Williams szerint a kiszivárogtatott adatok nagyon súlyos károkat okoznak az NSA hírszerzési és számítógép feltörési képességeinek.  „A hírszerzői munka alapja az, hogy hatékonyan beépülünk ellenfeleinkhez, hogy megszerezzük a szükséges információkat. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha  titkainkat nem fedik fel, s kódjaink védettek maradnak” – mondta Williams, majd hozzátette: minden egyes kiszivárogtatás után az NSA-nak gyakorlatilag újra kell indítania akcióit" - mondta a ma már egy magánügynökségnél dolgozó  egykori NSA-alkalmazott. .

A lap szerint az NSA már 15 hónapja kutat a kiszivárogtatók után, még mindig nem tudni, hogy hackerek törték-e fel az ügynökség rendszereit, vagy belsős munkatársak árulták el a hivatalt. Néhány embert már őrizetbe vettek ugyan, de a The New York Times szerint nem tudni, hogy valamennyi beépült ellenséget sikerült-e megtalálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Vitték a traktort, a vasat, a díszhóembert – Szlovákiából járt át lopni a mindent vivő páros

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján

Medián-felmérés: Meglepetések az ellenzéki politikusok népszerűségi listáján