szerző:
Tetszett a cikk?

Beata Szydlo miniszterelnök csütörtökön fényesen megnyerte a parlamentben az ellenzék által kezdeményezett bizalmi szavazást, majd este – véget vetve a számára meglehetősen megalázó találgatásoknak – „lemondott”. A kormánypárt (Jog és Igazságosság) vezetősége szerint kiválóan dolgozott, de az új hazai és nemzetközi helyzet változtatást tesz szükségessé. Ám hogy mi ez az új helyzet, azt nem magyarázták meg.

Hetek óta zajlott a híresztelés a kormányfőcseréről. A 2015. őszi választási győzelem óta közismert volt, hogy a miniszterelnöki székbe ültetett volt kisvárosi polgármester asszony csak báb, az országot valójában a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski irányítja kemény kézzel, bár alkotmányos tisztség nélkül. A hírek arról szóltak, hogy most hivatalosan is átveszi a vezetést. Nem egészen világos, hogy miért nem tette. Nagy elégtétel lett volna ez neki a 2007-es bukás után. Ugyanakkor valószínűleg semmi kedve nem volt uniós értekezletekre járni, ahol Orbán Viktor kivételével szinte mindenkivel rossz viszonyban lenne, beszélni pedig nyelvtudás híján még vele sem tud.

Ehelyett Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnök-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter kerül a kormány élére, várhatóan kedden szavaz róla a parlament. Megválasztása biztos, hiszen pártjának többsége van. Ugyanakkor ő maga nem képviselő. (Csak édesapja ül ott egy jobboldali ellenzéki, de időnként a kormánnyal szavazó kis frakcióban.) A 49 éves volt bankár első pillantásra nem illik a Kaczynski-pártba: Wroclawban szerzett történészi (szakdolgozatát édesapjáról, a 80-as évek földalatti ellenállási mozgalma radikális szárnyának vezéralakjáról írta) és menedzseri diplomája után tanult Hamburgban, Bázelben és az amerikai Northwestern Egyetemen. Nyolc évig volt a harmadik legnagyobb, külföldi tulajdonú lengyel bank elnöke, amely előbb ír kézben volt, majd a spanyol Santander-csoporthoz került. Ám a nemzetközi menedzserek között szokatlan módon ideológiájában közel áll a radikális nemzeti-katolikus gondolkodáshoz. A kormánypártba csak már miniszterként lépett be ugyan, de előtte egy megyei önkormányzatban képviselője volt.

Mateusz Morawiecki
©

Ambiciózus, keménykezű vezetőnek, okos, de hiú embernek tartják. Amikor a több mint 20 millió forintnak megfelelő havi jövedelmet hozó bankvezérséget feladta a kormánytagság és a vele járó havi 1,2 millió forintnyi fizetés kedvéért, ragaszkodott a miniszterelnök-helyettesi címhez és a teljhatalomhoz a maga területén. Emiatt látványos összeütközései voltak a miniszterelnökkel, például személyi ügyekben. Néhányszor ő veszített. Most állítólag azért választotta őt a pártvezetőség, mert a vállalkozókhoz akarnak közelebb kerülni az ő jóvoltából. Ez első pillantásra logikusan hangzik, de a kormányban Morawiecki – múltja miatt meglepő módon – többször nyilatkozott a külföldi tőke ellen, márpedig a vállalkozói réteg nem csak a hazai kisvállalkozókat jelenti. Nagyívű víziókat tartalmazó gazdasági programjait az ellenzék azért bírálta, mert inkább jókívánságok voltak, mint megalapozott elképzelések, a célokhoz nem rendelt eszközöket.

A kormány tagjai egyelőre a helyükön maradnak, hangzott el csütörtök este, de ez aligha tart soká. Egyrészt azért, mert a közlemény szerint a távozott kormányfő, aki továbbra is a kormánypárt alelnöke, fontos kormányzati tisztséget fog kapni – pletykák szerint utódjának szociális ügyekkel foglalkozó helyettese lehet. Másrészt mert Andrzej Duda köztársasági elnök, akinek az aláírása nélkül nem lehet átalakítani a kormányt, állítólag ragaszkodik a vele súlyos, nyílt konfliktusba került Macierewicz védelmi miniszter menesztéséhez, aki azonban Kaczynski bizalmasa. (Ő próbálja évek óta – bár eredménytelenül – bebizonyítani, hogy a pártvezető ikertestvérét, Lech Kaczynski köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgép 2010-ben merénylet következtében zuhant le.) Ez az ügy még megoldatlan.

Morawiecki életútja és személyisége egészen más, mint Beata Szydloé. Ellenzéki elemzők is elismerik, hogy sokkal nagyobb tudású, de neki is nehéz lesz valamennyi függetlenséget kiharcolni a szálakat a háttérből szövögető pártvezérrel szemben. Mivel eddig nem az ő területéhez tartozott, ezért nem tudni pontosan, hogy mi a véleménye a független igazságszolgáltatás folyamatban lévő szétveréséről és az emiatt elindult uniós eljárásról, bár a kormányétól eltérő álláspontot ezekben az ügyekben soha nem fejtett ki. Tagja a kormánypárt politikai bizottságának (lengyelül ezt más szóval fejezik ki, mint a korábbi kommunista állampártok magyarul hasonlóan nevezett vezető testületeit), amely csütörtök este őt javasolta a kormány élére, de pártszervezeti háttere nincs. Ezért egyelőre még nem lehet megjósolni, hogy ténylegesen mi fog változni Lengyelországban Morawiecki miniszterelnöksége alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Romániában soron kívül oltanak be 60 ezer pedagógust

Romániában soron kívül oltanak be 60 ezer pedagógust

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni