Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó hangulatú volt Kim Dzsong Un észak-koreai és Mun-Dzse In dél-koreai vezető hosszan várt (sokáig nem is remélt) tárgyalásainak első fordulója. Az ebéd utáni második forduló után várhatóak az 1953-ban véget ért háború lezárásával, illetve a félsziget atommentesítésével kapcsolatos bejelentések.

„Soha ne térjünk vissza a kezdőponthoz, tegyük jobbá a világot, én mindent elkövetek ennek érdekében” – mondta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Mun Dzse In dél-korai elnökkel folytatott reggeli (magyar idő szerint péntekre virradó) tárgyalásain. Kim meghívta a szöuli vezetőt Phenjanba, s közölte, ugyanolyan fogadtatásban lesz része, mint neki most délen volt. „Tíz évig tartott ez a kis séta a határon keresztül, szeretném, ha a jövőben gyakrabban találkoznánk” – mondta Kim a tárgyalásokon részt vevő dél-koreai képviselők szerint Munnak.

©

„A történelem új lapja nyílik most meg, a béke korszaka kezdődik” – írta a Korea-közi határon fekvő panmindzsoni határ déli oldalán épített Béke Házának vendégkönyvébe Kim Dzsong Un, aki a phenjani vezetők közül elsőként lépte át az 1953-ban véget ért háború után létrejött határt. (Az esemény jelentőségéről olvassa el a HVG e heti számának interjúját Cse Kju Sikkel, Dél-Korea budapesti nagykövetével.)

A két politikus először a határon átnyúlva fogott kezet, majd egy pillanatra a dél-koreai államfő is átlépett északra, végül együtt megindultak a déli oldalon lévő épületeke felé. Mun északi átlépése nem volt az eredeti protokoll része.

„Mikor lesz lehetőségem északra látogatni?” – kérdezte Mun Kimtől. „Miért nem jön át akkor most?”

– válaszolta az észak-koreai vezető, s szöuli források szerint így került sor a terven kívüli határátlépésre.

A tárgyalások fő napirendi pontja a Koreai-félsziget atommentesítése, Kim nyitóbeszédében azt hangsúlyozta, Észak-Korea végrehajtja vállalt kötelezettségeit. „Képesek vagyunk egy új kezdetre, ezzel az elszántsággal veszek részt a tárgyaláson” – tette hozzá. A dél-koreai államfő arról beszélt, hogy a két országrészt eddig elválasztó demarkációs vonal immár a béke jelképe. A találkozó ugyancsak beszélnek a fegyverszünettel véget ért háború lezárásáról, illetve a két országrész közötti kapcsolatok javításáról.

©

Mun Dzse In bátornak nevezte Kim Dzsong Unt azért, mert hajlandónak mutatkozott a tárgyalások megkezdésére. „Nagyon fontos a találkozónk, s hatalmas teher nehezedik ránk. Hét évtizeden keresztül képtelenek voltunk a kommunikációra, most előttünk áll az egész nap. Teremtsünk békét a félszigeten” – mondta Mun.

Az egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő találkozó előzménye az volt, hogy Mun Dzse In meghallgatva Kim Dzsong Un idei újévi beszédét, úgy ítélte meg, van esély a kétoldalú tárgyalások felújítására és a félsziget atommentessé tételének megvitatására. Míg sokan Kim januári beszédét az északi mosoly-offenzíva kezdetének tartották, a valóságban ez egy dél-koreai mosoly-offenzíva – idézte a BBC John Delory-t, az egyik dél-koreai egyetem politológus professzorát.

„Mun küldöttei tudták, hogy

ki kell csalogatniuk Kim szájából az atommentesítés szót,

de azzal is tisztában volt, hogy az amerikaiaknak és a japánoknak nem teszik, hogy magas rangú dél-koreai képviselők paroláznak Kim Dzsong Unnal. Mun kockáztatott és nyert, a találkozó – amely nélkül nem lehetett volna megrendezni a mostani történelmi csúcsot – végül sikeres volt” – mondta a szakértő. Közben Mun arra is vigyázott, hogy Trump tetsző dolgokat is mondjon: megdicsérte például az amerikai elnököt, amiért az komoly érdemeket szerzett a csúcs tető alá hozásában.

©

Trump, aki a tervek szerint, nyár elején hamarosan maga is találkozik majd Kim Dzsong Unnal, ugyancsak komoly fordulatot hajtott végre: most a béke esélyéről beszél, pár hónappal ezelőtt viszont még szörnyű megtorlást ígért arra az esetre, ha az Észak nem hagy fel rakéta- és atomfegyver kísérleteivel. „Gondolja bárki is, hogy akkor is beindultak volna a tárgyalások Észak és Dél között, ha nem lettem volna kemény és erős, s nem fordítottam volna teljes erőnket Észak ellen” – írta egy januári Twitter-üzenetében Trump, akinek most – legalábbis a fogadóirodák szerint – jelentősen megnőttek az esélyei a Nobel-békedíj megszerzésére.

A mostani tárgyalás előtt utoljára 2007-ben találkoztak egymással a két Korea vezetői, a korábbi két találkozót az északi fővárosban, Phenjanban tartották meg, s egyik sem hozott áttörést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

Nyolc évig élt együtt az oroszlánpár, aztán a nőstény meggyilkolta a hímet

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Fizetni nem tudott, úgyhogy kést rántott a taxiban az egerbaktai férfi

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot