Bizonyíthatóan orosz légvédelmi rendszerrel lőtték le Ukrajnában a maláj utasszállítót

Bizonyíthatóan orosz légvédelmi rendszerrel lőtték le Ukrajnában a maláj utasszállítót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fotó- és videóbizonyítékok vannak arra, hogy egy Oroszországból származó BUK légvédelmi üteg lőtte le 2014-ben Kelet-Ukrajna fölött a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállítóját – állítják az incidenst kivizsgáló holland szakértők. A gépen ülő 298 ember közül senki sem élte túl a támadást.

A hollandok vizsgálóbizottság tagjai már 2016-ban is azt állították,  hogy a 2014. július 17-ei incidensben egy Oroszországból érkezett, majd a támadás után gyorsan vissza is vitt BUK szerepelt, ám egy csütörtöki amszterdami sajtótájékoztatón most megmutatták azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a vádakat. A fotó- és videófelvételek tanúsága szerint a BUK a nyugat-oroszországi Kurszkban lévő 53. légvédelmi brigád kötelékébe tartozott. Korábban – nyilvánosan elérhető forrásokból – a  Bellingcat nevű oknyomozó hírportál is hasonló következtetésre jutott.


Oroszország folyamatosan tagadja, hogy bármiféle köze lenne az incidenshez, s az állami médiumok sorra álltak elő olyan – néha egymásnak is ellentmondó – hírekkel, amelyek szerint Ukrajna felelős a közel 300 ember haláláért.

A The Guardian című brit napilap emlékeztetett arra, hogy Moszkva egyben megakadályozta azt, hogy az ENSZ nemzetközi törvényszéket állítson fel az MH17-es járat tragédiájának a kivizsgálására.