Atommentesítés és tartós béke: történelmi megállapodást kötött Trump és Kim

Atommentesítés és tartós béke: történelmi megállapodást kötött Trump és Kim

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető elkötelezte magát a békefolyamat mellett.

Közös nyilatkozatot írt alá szingapúri tárgyalásán Donald Trump és Kim Dzsong Un. A dokumentum szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea első embere mély és őszinte megbeszélést folytatott egymással, megállapodtak abban, hogy új alapokra helyezik a két ország kapcsolatát, és együtt dolgoznak majd a tartós béke kialakításán a Koreai-félszigeten.

Trump biztonsági garanciákat ígért Észak-Koreának, Kim pedig megerősítette: elkötelezett a félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett.

A találkozóról szóló teljes hírfolyamunkat ide kattintva olvashatják.

©

A csúcstalálkozó végén Trump bejelentette, hogy megállapodásuk alapján "nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.

Sem az elnök, sem Kim nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen eredményeket értek el a csúcstalálkozójukon, a sajtótájékoztatójuk is nagyon szűkszavú volt. Helyszíni jelentések szerint az észak-koreai vezető és kísérete már elhagyta a tárgyalás helyszínét, és visszarepül Phenjanba, de Trump még tartani fog egy sajtótájékoztatót Szingapúrban.

Hírügynökségek már eleve áttörésnek tartják, hogy létrejött az első, és ezért történelminek mondható amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, amely egy diplomáciai folyamatnak csak a kezdetét jelenti. A Reuters szerint ez tartós változást hozhat az északkelet-ázsiai térség biztonsági helyzetében, ugyanúgy, ahogy Richard Nixon néhai amerikai elnök 1972-es pekingi látogatása is átalakuláshoz vezetett Kínában.

Hozzászólások