szerző:
HVG

Németországban elhalasztották az Angela Merkel koalícióját fenyegető összecsapás menekültügyben, ám az EU jövő heti csúcstalálkozójától sem várnak megállapodást, annyi önös érdek szabdalja táborokra a tagországokat.

Az Aquarius segélyhajó odüsszeiája a felszínre hozta az ellentéteket az EU-országok között a menekültprobléma megoldásának kérdésében. A jövő héten kellene közös álláspontra jutni az állam- és kormányfőknek, s eddig kötött tűzszünetet Németországban Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor keresztényszocialista CSU elnöke. Kettejük párviadala a nehezen összetákolt német koalíciót fenyegeti, az EU-ban pedig a többféle, s mindenütt megmerevedett frontvonalak akadályozzák a megoldást.

A külső határok megerősítésében még mindenki egyetért, ám a bejutó menekültek regisztrálásának és befogadásának ügye már konfliktusokat szül. Az Aquarius ügyében kegyetlennek nevezett olaszok a terhek és az érkezők megosztását szeretnék – utóbbit a Matteo Salvinit dicsérő Orbán Viktor nem akarta észrevenni –, míg mások rajtuk és a görögökön kérik számon az elmaradt regisztrációt. A kvótákat elutasító visegrádi négyek pedig akár laza Brüsszel- és Berlin-ellenes szövetségre is léphetnek a Sebastian Kurz osztrák kancellár, valamint Salvini és Seehofer létrehozta, a menekültpolitikában szigorítást szorgalmazó tengellyel.

Az USA-ban az illegálisan a határt átlépő családok szétszakítása kevert vihart. Végül a rabosított szüleiktől elvett gyerekek képei sugározta embertelenségnek elnöki rendelettel vetett véget az, aki korábban az intézkedésével az egészet kiváltotta: a felelősséget ezúttal is másra hárító Donald Trump.

További részletek a HVG hetilap friss számában.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Világ

Merkel alkonya: amit látunk, az királydráma, és Orbán is szerepet kapott

Két évtizede köszönt le kancellárként Helmut Kohl, azóta határozza meg a német jobboldalt Angela Merkel. Most az ő két évtizedes dominanciája is a végéhez közeleg. Ha egyszer eljön az idő, Merkel önként akart távozni a hatalomból, ám a jelek szerint ő is kényszer hatása alatt fog. Az utódlási harc már zajlik, és egyre irracionálisabb eszközöket használnak egymással szemben a felek.