szerző:
Domány András

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök megvétózta a jövő évi európai parlamenti választást újraszabályozó törvényt, amely kiszoríthatta volna a kisebb lengyel pártokat. Az államfői vétó okát még nem tudni, mindenesetre az elnök nézetei csaknem mindenben azonosak a kormánypártéival.

A módosított szabály számítások szerint szinte csak a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság és a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Platform párharcává tette volna az 52 mandátum sorsát eldöntő választást, mások alig rúghattak volna labdába. Így érthető, hogy minden kisebb párt tiltakozott. Feltételezések szerint Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke azért erőltette át a módosítást, mert tart új, az ő szavazóikat megszólító jobboldali pártok fellépésétől.

Sokan gondolják például, hogy a januárban leváltott Antoni Macierewicz védelmi miniszternek van ilyen szándéka. A gyanút erősítheti, hogy morális okokra hivatkozva vétóra kérte az elnököt a katolikus püspöki kar is, amely pedig ilyen témába nem szokott beavatkozni.

Duda elnök magatartásának az okát csak találgatni lehet. Őt általában a kormánypárt bábjának tartják, aki készséggel közreműködött a demokratikus intézmények gyengítésében, például az igazságszolgáltatás függetlenségének a lerombolásában. Igaz, tavaly nyáron az egyik bírósági törvényt megvétózta, de utóbb kiderült: az általa benyújtott és a parlamentben elfogadott jogszabály a lényeget illetően semmivel nem volt jobb.

Most talán az EP-választási törvény ellen tiltakozó kisebb ellenzéki pártok támogatóinál akart jó pontot szerezni, miután nemrég a szenátus kormánypárti többsége nem támogatta azt a javaslatát, hogy népszavazáson kérjék ki a polgárok véleményét egy esetleges új alkotmány irányelveiről.

Az államfő, akinek nézetei csaknem mindenben azonosak a kormánypártéival, időnként mégis törekszik önálló arculat kialakítására. És növelhette magabiztosságát az, hogy Kaczynski nemrég közölte: pártja várhatóan a 2020-ban esedékes elnökválasztáson is Andrzej Dudát indítja majd. De hozzátette: erről persze a párt vezető testületei hivatalosan csak később fognak dönteni.

A vétó parlamenti megdöntésére nincs esély, mert ahhoz minősített többség kellene, ám az ellenzék az államfőt támogatja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!