szerző:
hvg.hu

A szervezet azért vonja meg Aung Szan Szú Csítól A Lelkiismeret Nagykövete díjat, mert szerintük azzal, hogy bagatellizálta a rohingyák elleni erőszakot, hozzájárult a jogsértések állandósulásához.

Visszaveszi A Lelkiismeret Nagykövete díjat Mianmar vezetőjétől az Amnesty International. A szervezet honlapján azt írja, hétfőn levélben tájékoztatták Aung Szan Szú Csít a lépésről, akitől azért vonják vissza a 2009-ben neki ítélt elismerést, mert az Amnesty szerint nem küzdött az emberi jogokért, és totális közömbösséget mutatott a mianmari katonaság emberiesség elleni bűncselekményeivel és a szólásszabadság elfojtásával kapcsolatban.

Mint Lelkiismereti Nagykövetünktől, elvártuk volna tőled, hogy továbbra is kiállj az emberi jogok mellett, és felemeld szavad az igazságtalanságok ellen, történjenek azok akár Mianmarban is

– írta a levélben Kumi Naidoo, az Amnesty főtitkára.

A mandátuma felénél tartó, házi őrizetéből nyolc éve kiengedett vezető 2016 áprilisában lett a mianmari kormány vezetője, aki az Amnesty főtitkára szerint aktívan hozzájárult több súlyos jogsértés állandósulásához. A szervezet régóta kritizálta Aung Szan Szú Csít és a mianmari hatóságokat, amiért nem léptek fel az évek óta elnyomásban élő rohingyák üldözése ellen Arakán állam területén.

A rohingyák ellen indított legutóbbi etnikai tisztogatás során a mianmari biztonsági erők több ezer embert öltek meg, és komplett falvakat égettek porig. Az erőszak elől több mint 720 ezer rohingya menekült a szomszédos Bangladesbe. Az ENSZ szakértőinek vizsgálata nemrég arra jutott, hogy a mianmari katonaság vezetőit népirtás vádjával kell bíróság elé állítani.

Az Amnesty szerint bár a vezető nem ellenőrzi közvetlenül a katonaságot, elősegítette a felelősségre vonásokat azzal, hogy folyamatosan bagatellizálta vagy tagadta a jogsértések tényét és akadályozta, hogy nemzetközi vizsgálatok kezdődjenek.

Aung Szan Szú Csí 2009-ben kapta meg az Amnesty díját békés és erőszakmentes ellenálláért, illetve az emberi jogokért és demokráciáért végzett munkája elismeréseként. A díjat végül 2013-ban vette át, akkor köszönő beszédében arra kérte az Amnestyt, hogy „továbbra is tartsa rajta a szemét az országon, és segítsen egy olyan ország megteremtésében, ahol a remény és a történelem egymásra talál”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban

Ez a férfi lövöldözött Strasbourgban