szerző:
hvg.hu

Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán.

Az elnökválasztáson a 1001 küldött közül 999 vett részt, valamennyien érvényesen szavaztak, egyikük sem tartózkodott.

Angela Merkel utódjának megválasztásához két fordulóra volt szükség. Az első fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer 450 szavazatot, Friedrich Merz 392 szavazatot kapott, Jens Spahn egészségügyi miniszter pedig 157 voksot szerzett, és harmadik helyezettként nem jutott be a második, döntő választási fordulóba.

A második fordulóban Annegret Kramp-Karrenbauer volt pártfőtitkár 517, Friedrich Merz volt parlamenti (Bundestag) frakcióvezető 482 szavazatot kapott.

A CDU történetében 1971 óta először indult az elnöki tisztségért több esélyes jelölt. Annegret Kramp-Karrenbauer az 1945-ben alapított párt nyolcadik elnöke, és a második nő a párt élén.

Annegret Kramp-Karrenbauer a szavazás után hangsúlyozta, hogy valamennyi párton belüli irányzatnak együtt kell dolgoznia. Friedrich Merz az új elnök támogatására kérte a küldötteket és a tagságot.

Ahogy korábban megírtuk, Annegret Kramp-Karrenbauer, volt Saar-vidéki miniszterelnök, a jelenlegi pártigazgató (aki AKK néven fut többnyire) hátránya, hogy Merkel emberének tartják, aki a migrációs politikát is követte. Előnye, hogy sikeres tartományi miniszterelnök volt, pártigazgatóként jól kiismeri magát, az elmúlt időkben is együtt élt a párttal.

Azzal, hogy AKK-t CDU-elnöknek választották, Merkel jó eséllyel kancellár maradhat a következő választásokig, de hogy ez a teljes maradék ciklust jelenti-e, nem tudni. A szociáldemokraták válsága ugyanis még maga alá temetheti a nagykoalíciót.

AKK 19 éves korában lépett be a CDU-ba. Ahogy főtitkárrá választásakor megírtuk, volt a tartományi ifjúsági szervezet alelnöke, és a városi tanács tagjaként intézte szűkebb pátriája ügyeit. Ma is azt vallja, hogy a politizálás az emberek hétköznapi gondjainál kezdődik. Fiúsan rövidre vágott hajával, vékony testalkatával, vastag szemüvegével még mindig úgy néz ki, mint egy kedves kolléganő a könyvelésből. Holott jócskán kinőtte magát. 1999-ben képviselő lett a tartományi parlamentben, 2000-ben az első nő volt, aki belügyminiszterként került be a tartományi kormányba, ahol átvette a kultusztárcát, majd a munkaügyire váltott. Összesen tizenegy év miniszterkedés során úgy beletanult a kormányzati munka minden részletébe, hogy 2011-ben megválasztották a kormányfői tisztségre, amit 2018 tavaszáig töltött be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

42 óra után engedték ki a kapitányságról a tüntetőt, senki nem tudja, miért vitték be

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nindzsafinissel hozta második aranyát Hosszú Katinka – videó

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n