szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A római katolikus egyház soha többé nem fogja fedezni a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket elkövető papokat, azok pedig, akik ilyen bűnöket követtek el, jobban teszik, ha feladják magukat – mondta Ferenc pápa a római kúriához intézett hagyományos karácsonyi beszédében.

Adjátok magatokat a földi igazságszolgáltatás kezébe, és készüljetek az isteni igazságszolgáltatásra – üzente a pápa azoknak a papoknak, akik kiskorúakat molesztáltak.

Ferenc pápa az elmúlt években a hagyományos karácsonyi beszédében elsősorban a korrupciót és a kúria – a Vatikán hivatala – rossz gazdálkodását ostorozta, az idén azonban a papi pedofília botrányait választotta témájául. Hangsúlyozta, az egyház soha többé nem fogja eltussolni az ilyen eseteket, továbbá elismerte, hogy a múltban súlyos hibákat követtek el, mert sokan az egyházból nem vették komolyan a vádakat.

Az egyház, erejét nem kímélve, mindent meg fog tenni azért, hogy az elkövetőket bíróság elé juttassa, akárkik voltak is – ismételte.

Bejelentette azt is, hogy februárban a Vatikán az ügyben püspöki konferenciát rendez majd. Hozzáfűzte, azért tartja ezt fontosnak, mert már belátja, hogy az ügy súlyosabb, mint azt öt éve, megválasztása idején gondolta volna.

Figyelmeztette továbbá a Vatikán alkalmazottait, hogy a botrányok aláásták az egész egyházba vetett bizalmat, és mostantól mind az egyháznak, mind a klérusnak "a megtisztulás útjára kell lépnie". "Ám ez nem egyszerű feladat, mert a bűnös ügyesen rejti el a nyomait" – tette hozzá, sürgetve az áldozatokat, hogy hallassák hangjukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

Ön mit olvas el a járványról? Tönkreteheti az éjszakai alvását

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

620 lóerő már elég lesz az új BMW M3/M4-ben?

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál

Világító cápákra bukkantak a tudósok Új-Zélandnál