Merkel: Ez a nap emlékeztet minket arra, hova vezethet az embergyűlölet

Merkel: Ez a nap emlékeztet minket arra, hova vezethet az embergyűlölet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szembeni zéró toleranciára szólított fel szombaton közzétett heti videoüzenetében a német kancellár.

Angela Merkel a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából azt mondta,

"ez a nap emlékeztet minket tarra, hogy hová vezethet a faji őrület, a gyűlölködés és az embergyűlölet".

Minden egyes embernek felelőssége, hogy a német társadalom zéró toleranciával viseltessen ezek ellen - hangsúlyozta a politikus, aki sajnálattal állapította meg, hogy "napjainkban ennek újfent nagy jelentősége van".

Mint mondta, manapság az antiszemitizmus igen különböző formái tapasztalhatók: egyfelől a hazai lakosság által képviselt gyűlölet a zsidókkal szemben, másfelől a muszlim bevándorlók részéről teljesen más módon kifejezésre juttatott gyűlölet.

A holokauszt nemzetközi emléknapját január 27-én, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulóján tartják. Ezen a napon emlékeznek meg a második világháborúban a nácik által meggyilkolt hatmillió európai zsidó, szinti, roma és munkaszolgálatos áldozatról.

Angela Merkel azt mondta, a holokauszt-emléknap figyelmeztetés, hogy soha ne ismétlődjön meg, ami akkor történt. A kereszténydemokrata politikus a jövőre nézve azt mondta, újjá kell formálni a megemlékezést, mert a szemtanúk egyre kevesebben vannak.

A második világháború vége után több mint hetven évvel Izraelben több mint kétszázezer túlélő él a legfrissebb becslések szerint. Közülük 60 ezren megjárták a koncentrációs táborokat vagy a gettókat. Az izraeli statisztikai hivatal szerint 2035-re 22 ezren lesznek. Németország 220 ezerre becsüli az Izraelben élő holokauszt-túlélők számát.

Hozzászólások