szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy-Britanniában a közösségi oldalakon sorra alakulnak azok csoportok, amelyek abban próbálnak segíteni, mit, s mennyit kell felhalmozni ahhoz, hogy a brit polgárok gond nélkül átvészeljék az EU-ból való kemény, azaz megállapodás nélküli kilépés közvetlen következményeit.

A britek arra számítanak, ha március végén a szigetország a Brüsszellel kötött megállapodás nélkül hagyják ott az uniót, akkor az évtizedek óta érvényben lévő kereskedelmi, illetve vámmegállapodások érvénytelenné válása miatt komoly fennakadás következhet be a kikötőkben, illetve raktárakban, s emiatt megszakadhatnak a korábban jól működő ellátási láncok. Az ellátási nehézségektől tartó britek megkezdték a tartós élelmiszerek, állateledelek és gyógyszerek felhalmozását, az egyik bevásárló-lista összeállító oldal szerint egy heti tartalék képzése 111 fontba, egyhavié pedig 459 fontba kerül.

Már vannak a készülődést segítő internetes oldaluk, a BrexitPrepping.com oldal is részletes bevásárlási listát állított össze. „Ha a kemény kilépés esetén elszabadulnak az indulatok, akkor utcai zavargások, és fosztogatás is lehet. Ha nincs mit enni, az emberek fel fognak lázadni. Szerintem mindez nem fog bekövetkezni, de azért készülni kell a legrosszabb forgatókönyvre is” – mondta egy kilépés párti fiatalember, aki maga is jelentés készletet halmozott fel tartós élelmiszerekből.

A DW német hírportálnak nyilatkozó egyik brit nő azt mondta, gyermekének vett nagy mennyiségű hisztamint, illetve jelentős mennyiségű macskaeledelt halmozott fel. A nyomást a kereskedő cégek is érzik, a Pets at Home nevű lánc vezetői bejelentették, nyolcmillió fontot költöttek már arra, hogy a kemény kilépés esetén várható áruhiány idején is legyen megfelelő árukészletük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!