szerző:
hvg.hu

Mérgező a munkahelyi légkör az ismert nemzetközi emberi jogi szervezetnél, az Amnesty International-nél (AI): gyakoriak a zaklatások, a nyilvános megszégyenítések, a diszkriminatív intézkedések, illetve egyéb jogsértések – ezt az a vizsgálat állapította meg, amelyet az után indítottak, hogy tavaly a szervezet két tagja is öngyilkosságot hajtott végre. A magyar iroda igazgatója is nyilatkozott a magyarországi viszonyokról.

„Az AI-nél a „mi és az ők” megosztottsága érvényesül, s az alkalmazottak nem bíznak a felsővezetésben, s ez aláássa a jogvédő szervezet tekintélyét” – áll a The Guardian című brit lap által ismertetett tanulmányban, amely szerint ahogy egyre többen tudnak a szervezeten belüli áldatlan állapotokról, s a szervezet vezetésének képmutatóságáról, annál gyakrabban használják majd fel ezt a kormányok és az AI más ellenségei, hogy aláássák a szervezet tekintélyét. „Ez pedig alapvetően veszélyezteti azt, hogy az AI képes legyen ellátni alapvető feladatát” – áll a beszámolóban.

Az AI átvilágítását a KonTerra nevű szervezet végezte pszichológusok bevonásával. Kisderült, hogy gyakoriak voltak az olyan esetek, amikor a vezetők lekicsinylően bántak a beosztottakkal, s olyanokat mondtak az alkalmazottaknak, hogy „Te egy szar vagy”, illetve „Ki kellene lépned. Ha maradsz a posztodon, egy kínszenvedés lesz az életed”.

Az elsősorban az AI londoni központját vizsgáló szakértők szerint a főhadiszállás leginkább úgy működött, mintha rendkívüli állapot lenne, ezt elsősorban az idézte elő, hogy a szervezet felépítését az utóbbi években átalakították, hogy az AI emberei közelebb kerüljenek a válsággócokhoz. Sok AI-alkalmazott annak ellenére is azt mondta, hogy a munkája komoly stresszt okoz neki, hogy egyébként életcéljának nevezte a jogvédelmet.

A felmérés során 475 embert hallgattak meg, ez az AI titkárságának 70 százalékát jelenti. „Az AI-ról az a vélemény alakult ki, hogy nagyszerű munkát végez, viszont nagyon nehéz ott dolgozni. Nagyon sok beszélgetés során a mérgező szó hangzott el, amikor jellemezni kellett a munkahelyi légkört” – áll a jelentésben, amely szerint két-három évtizeddel ezelőtt sem volt jobb a helyzet, a mostani átszervezés viszont növelte a terhelést, és ezzel még inkább rontott a körülményeken. Amikor a megkülönböztetésről esett szó, a megkérdezettek azt állították, faji, és nemi alapú diszkrimináció is van az AI-nél, s sokszor a szexuális kisebbségekhez tartozó alkalmazottakat is sértések sorozata, illetve igazságtalan bánásmód érte.

Kumi Naidoo, az AI főtitkára közölte, nagyon nehéz, és felzaklató volt elolvasni a tanulmányt, s bejelentette: márciusra elkészül egy reformterv, amely megszünteti a problémákat.

Az AI egyik alkalmazottja, Gaetan Mootoo tavaly májusban vetett véget az életének, hat héttel később pedig egy gyakornok, a 28 éves Rosalind McGregor követett el öngyilkosságot. „Nagyon felzaklatott minket az AI reakciója Mootoo halálára. „Ahogy közétették a halálhírt, s ahogy megpróbálták eltussolni az ügyet” – mondta az egyik AI-alkalmazott.

A magyar irodánál korábban és most sem tapasztalhatóak ezek a jelenségek, a vizsgálat a londoni irodára vonatkozott - mondta lapunknak Vig Dávid az AI magyarországi irodájának az igazgatója. Hozzátette: a magyarországi irodában rendszeres szakmai támogatást kapnak a munkatársak és részletesen kidolgozott zaklatás- és bántalmazás- ellenes viselkedési szabályzat van élrvényben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?

Látta már a Wizz Air 100. repülőgépét? És az űrből?

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

A TEK ráállt a ferihegyen elfogott szír terrorista ügyére

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra

Régen várt funkció került a Firefox böngészőbe, ami lecsap a szemtelen weboldalakra