szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TASZ és a Helsinki Bizottság is megerősítette, hogy meghívták őket.

Meghallgatja a másik oldalt is budapesti látogatásán az amerikai külügyminiszter: Mike Pompeo az amerikai külügyminisztérium hivatalos közleménye szerint nemcsak Orbán Viktorral, hanem civil szervezetekkel is találkozik hétfőn. A 444-nek a Helsinki Bizottság és a TASZ képviselői megerősítették, hogy az amerikaiak meghívták őket a találkozóra. Az Átlátszóval pedig a Transparency International közölte, hogy ők is ott lesznek.

Külön érdekesség, hogy az európai körútra érkező Pompeo varsói és pozsonyi programjában nem szerepelnek civil szervezetek, ami akár jelzésértékű is lehet az amerikai kormánytól. A szlovák fővárosban a külügyminiszter a hivatalos találkozókon túl diákokkal fog beszélgetni a demokratikus átalakulásról.

Orbán Viktor tegnap a pozsonyi V4-es csúcson már árult el részleteket a találkozóról, akkor kiemelte, hogy a védelmi politika és Ukrajna kérdése mindenképpen terítéken lesz.

„Ukrajna Magyarország szomszédja, ugyanakkor Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO-együttműködésben. Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában viszont egy magyarellenes kormány van, ebből pedig konfliktusok adódnak” – mondta a magyar miniszterelnök.

Ezt a hivatalos amerikai közlemény is megerősíti: Pompeo ugyanis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Benkő Tibor honvédelmi tárcavezetővel is találkozni fog. A megbeszélések témája között szerepel a védelmi együttműködés, az energiapolitika, biztonságpolitikai kérdések, de az is, hogyan lehet megerősíteni a nyugati országok szövetségét az orosz és a kínai befolyással szemben.

Az amerikai-magyar kapcsolatok alakulásáról a csütörtökön megjelent HVG-ben olvashatnak részletes elemzést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tállai államtitkár nosztalgia- és ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat

Tállai államtitkár nosztalgia- és ígéretmilliárdokkal kápráztatta a nyugdíjasokat

Összeverték a Fradi volt játékosát

Összeverték a Fradi volt játékosát

Sok halott a csehországi lakóháztűzben: nem hívták meg a buliba, ezért gyújtogatott

Sok halott a csehországi lakóháztűzben: nem hívták meg a buliba, ezért gyújtogatott