Zsidó betelepülőkkel riogatja Putyin tanácsadója az oroszokat

Zsidó betelepülőkkel riogatja Putyin tanácsadója az oroszokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ukrajna megválasztott elnöke, Volodimir Zelenszkij izraeliekkel népesítheti be az orosz ajkúak elűzése után üressé vált kelet-ukrajnai területeket – írta egy cikkben Szergej Glazjev, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik tanácsadója. A nacionalista politikus szerint már csak ezért is jó, hogy Putyin egy rendeletben megkönnyítette, hogy orosz útlevélhez jussanak a Moszkva-párti szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeken élő emberek.

Glazjev akkor tette közzé véleményét, amikor Zelenszkij – aki maga is zsidó származású – találkozott az ukrajnai ortodox zsidó közösség vezetőivel. „Nem lehet kizárni, hogy az oroszoktól megtisztított délkeleti területekre olyan emberek érkezzenek az ígéret földjéről, akik belefáradtak már az állandósult közel-keleti háborúba” – írta a zsidókat körülírva a politikus, aki szerint éppen időben jött, hogy Putyin gyorsított és könnyített elbírálási folyamatot ígért azoknak a kelet-ukrajnai polgároknak, akik orosz állampolgárságért folyamodnak.

A Kreml a szokásos módon határolódott el Glazjevtől, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, az idézett mondatok csupán Glazjev magánvéleményét tükrözik. Az orosz állami médiumok egyébként éppen Ukrajnát vádolják azzal, hogy az országban egy Nyugat-barát náci kormányzat került hatalomra 2014-ben, ahol egyébként az ugyancsak zsidó Volodimir Grojszman látja el a miniszterelnöki teendőket.