szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz miniszterelnök szokatlan módon lényegében ultimátumot adott az Öt Csillag Mozgalom és a Liga elnökék, hogy oldják meg hónapok óta romló viszonyukat – Di Maioi és Salvini majd egy hónapja nem beszél egymással.

Egyértelmű jelzést vár az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte a két kormánypárttól, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) és a Ligától, hogy akarják-e folytatni a közös munkát.

Az M5S és a Liga között folyamatosan nő a feszültség, ami Conte szerint a helyhatósági és az európai parlamenti választási kampány miatt is fokozódott, amely során az M5S és a Liga egymással versenyzett a szavazatokért.

De Matteo Salvini és Luigi Di Maio, a két kormánypárt vezetője hetek óta nincsen beszélőviszonyban, így már majdnem egy hónapja kormányülést sem tartottak.

Elég a provokációkból, döntsék el, hogy folytatni akarják-e! Az olaszok tetteket, és nem vitákat várnak a kormánytól,

mondta a miniszterelnök. Azt is hozzátette: az M5S–Liga-kormány maradása nem csak tőle függ. "Ha a kormányt alkotó két politikai erő nem küld egyértelmű választ a kormányzás folytatására, visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat" – mondta.

Conte azt is megjegyezte, hogy miniszterelnökként nem osztja Salvini "keményvonalas" migrációs politikáját, de a múlthoz képest kormánya szigorúbban lép fel az illegális bevándorlással szemben.

Elsőként Salvini reagált a miniszterelnök szavaira, szokása szerint a Facebook-oldalán. Azt mondta, a Liga "mindig is cselekedett, és ezt 9 millió olasz is elismerte" az EP-választáson. Hozzátette: "a Liga folytatni akarja, nincs vesztegetni való időnk, készen állunk". Azt nem mondta, hogy az Öt Csillaggal akarják-e folytatni.

Di Maio szintén közösségi oldalán válaszolt, azt írta, az M5S mindig is lojális volt a kormányhoz és továbbra is az marad. Azt is írta, Olaszországban az M5S–Liga az egyetlen lehetséges kormánytöbbség. (Együtt a szavazatok több mint 50 százalékát birtokolják.)

Szokatlan az ilyen ultimátum

Olasz sajtóelemzések kiemelték, szokatlan, hogy egy miniszterelnök az "ország színe" előtt ad ultimátumot a kormánypártok vezetőinek.

Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a miniszterelnök egységes kormányt akar maga mögött tudni arra az esetre, ha az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indít Rómával szemben a túlzott költségvetési hiánycél miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotók: Ilyen lesz a megújult Citadella

Fotók: Ilyen lesz a megújult Citadella

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Orbán Viktor: Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon

Orbán Viktor: Megvan a 3,5 millió beoltott Magyarországon