szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

150 ember halt volna meg iráni oldalon, ez Trumpnak túl sok lett volna egy drón lelövéséért.

Percekkel a csapásmérés előtt állította le az Irán elleni támadást – jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken Twitteren, közölve, hogy aránytalan válasz lett volna egy drón lelövésére. "Hétfőn lelőttek egy meg nem nevezett drónt nemzetközi vizek felett. A múlt éjjel készen álltunk élesre töltött fegyverekkel, hogy három különböző helyen csapást mérjünk, de ekkor megkérdeztem, hányan fognak meghalni. Százötven ember, uram, hangzott a válasz egy tábornoktól" – idézte fel a történéseket mikroblogjában az amerikai elnök.

Majd azt írta: "tíz perccel a csapásmérés előtt leállítottam, nem lett volna arányos egy névtelen drón lelövésével". "A hadseregünket újraépítettük, új és készen áll a bevetésre, a világon messze a legjobb. A szankciók szorítóak és a múlt éjjel bővítettük is őket" – írta az elnök, majd leszögezte: "Iránnak soha nem lehetnek atomfegyverei, sem az Egyesült Államok, sem a világ ellen".

A drón lelövésére azt követően került sor, hogy hetek óta egyre keserűbb az amerikai–iráni viszony. Az Egyesült Államok hajókat, harci repülőgépeket, katonákat, rakétaelhárítókat telepített a térségbe, miközben Iránt idegen hajók elleni támadásokkal, az Irán-barát csoportokat pedig a térségben elkövetett rakétatámadásokkal vádolta. Eközben mindkét fél a nyilvánosság előtt azt hangoztatta, hogy nem akar háborút. Pénteken az Egyesült Államok és Irán egymást okolta a drón lelövéséért. Teherán kitartott amellett, hogy a drónt iráni felségterület felett lőtték le, míg Washington változatlanul azt hangoztatta, hogy nemzetközi vizek felett szedték le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!