szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Volodimir Zelenszkij dollármilliomos humorista népszerű ugyan, de sokak szerint valójában egy oligarcha embere.

Ha nem is nyeri meg a március végi ukrajnai elnökválasztást a 41 éves humorista és színész, Volodimir Zelenszkij, azt már bebizonyította, van stílusérzéke, és tudja, miként lehet feltűnést kelteni. Január elsején éppen akkor jelentette be indulását az 1+1 tévécsatornán, amikor a többi adó a hivatalban lévő államfő, Petro Porosenko újévi beszédét sugározta. Igaz, a csatorna kiválasztásával újabb muníciót is adott azoknak, akik úgy vélik, az egyik legtehetősebb ukrán oligarcha, Ihor Kolomojszkij embere, az 1+1 ugyanis a bankszférában meggazdagodott üzletember birodalmának egyik ékköve.

A kelet-ukrajnai Krivoj Rogban, zsidó gyökerű családba született Zelenszkij a gyermekkorának egy részét Mongóliában töltötte, mert kibernetikaprofesszor apja ott dolgozott. A fiú az ázsiai országban kezdte meg az általános iskolát, ám hazatérése után elfelejtette a mongol nyelvet. Jól tanult, mellette kosárlabdázott, atletizált, zongorázott, táncolt, és színészetet is tanult. Az ukrajnai iskolában egy osztályba járt azzal a Gyenisz Manzsoszovval, akivel sokáig fellépett, s évfolyamtársa volt jelenlegi felesége, Jelena Kijasko is, akivel egy fiút és egy lányt nevelnek.

Bár a gimnázium után beiratkozott szülővárosának jogi egyetemére, hamar egyértelművé vált, hogy az útja a színpadra vezet: az általa alapított csoporttal sorra indult és nyert a különféle „Ki mit tud?” versenyeken, majd 2005-től kezdve az ukrán televízió több csatornáján tűnt fel humoros estekkel, illetve filmekkel. Közben igazi „celeb” lett, fellépett a Magyarországon Sztárban sztár címmel futott show-műsor ukrajnai változatában is.

Volodimir Zelenszkij

Mindeközben sok millió dolláros vagyonra tett szert. Humoros műsoraiban állandóan terítékre került a politika. Néhány évvel ezelőtt jelentkezett A nép szolgája című sorozattal, amelyben olyan fiatal történelemtanárt alakít, aki szinte véletlenül megnyerte az ukrán elnökválasztást. Zelenszkij az őt államfőnek jelölő pártja nevének is A nép szolgája kifejezést választotta. Még nincs kész programja, leginkább azok szavazatát szeretné elnyerni, akik csalódtak az ukrán politikai életben már negyedszázada részt vevő szereplőkben, és úgy vélik, azoknál egy humorista sem lehet rosszabb. Ez nem tűnik rossz elképzelésnek, hiszen január végén már a regnáló elnöknél, Porosenkónál is nagyobb népszerűséget mértek neki a közvélemény-kutatók, azóta pedig már ő a legnépszerűbb, mivel Julija Timosenko ex-kormányfőt is megelőzte.

Zelenszkij jól tud ugyan ukránul, ám a műsoraiban a legtöbbször oroszul beszél. Ezt azzal magyarázza, hogy azt akarja, a szomszédban is értsék, amikor éppen Vlagyimir Putyin orosz elnököt vagy Oroszországot bírálja. Bár orosz nyelvi környezetben nőtt fel, s a feleségének rokonai Moszkvában élnek, egyértelműen elítéli az Ukrajna elleni 2014-es orosz beavatkozást, a Krím elvételét és a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatását. Négy éve, amikor Kijevben százezrek tüntettek a Moszkva-párti ukrán államfő, Viktor Janukovics ellen, Zelenszkij is kiállt mellettük. Amikor pedig Kelet-Ukrajnában kitört a már több mint tízezer életet követelő háború, pénzzel támogatta a Kijev-párti ukrán önkéntesekből álló Donbasz zászlóalj létrehozását. Hosszabb távon mégis a Moszkvával való kibékülés híve: azt hangsúlyozza, hogy a legfontosabb feladat a harci cselekmények teljes leállítása, majd tárgyalásokat kell kezdeni Oroszországgal a válság megoldásáról.

Noha Zelenszkij egyelőre alig kampányol, ellenfelei igyekeznek fogást találni rajta. Kiderítették például, hogy nem mondott igazat akkor, amikor azt állította, hogy bezárta valamennyi oroszországi érdekeltségét. Moszkvában több cége volt, s az egyik még az után is kapott állami megrendeléseket, hogy háborús feszültség alakult ki Ukrajnában. Megjelentek azok a „gerillaplakátok” is, amelyeken Zelenszkijt összemontírozták a jelenleg leginkább Izraelben élő Kolomojszkijjal, s A nép szolgája helyett Az oligarcha szolgája feliratot használják.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A klímaváltozás ellen harcolna az Európai Parlamentben az LMP

A klímaváltozás ellen harcolna az Európai Parlamentben az LMP

Ez történt: akkora hal tetemére bukkantak, hogy el sem hitték, mit látnak

Ez történt: akkora hal tetemére bukkantak, hogy el sem hitték, mit látnak

Kész a Boeing új szoftvere, ami megakadályozná a 737 MAX-ok lezuhanását

Kész a Boeing új szoftvere, ami megakadályozná a 737 MAX-ok lezuhanását

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Elloptak egy bombát Vértesszőlősön

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Rossi elmondta, szerinte mi volt a különbség a szlovákok és a horvátok elleni meccs között

Index: Orosz kémeknek ágyazott meg a kormány

Index: Orosz kémeknek ágyazott meg a kormány