szerző:
MTI/hvg.hu

Az izraeli miniszterelnök volt szövetségese az indítvány ellen szavazott, és ez döntő volt.

Megbukott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök törvényjavaslata a választási helyiségek bekamerázására, amit az állítólagos választási csalások megakadályozására hirdetett meg, írták az izraeli lapok.

A sokat vitatott, ellentmondásos törvényjavaslat alapján a pártok megfigyelői kép- és hangfelvételeket készíthettek volna már a szeptember 17-én esedékes előrehozott parlamenti választásokon.

Az izraeli parlament, a kneszet törvényalkotó bizottságában elbukott a Likud párt indítványa, miután Avigdor Liberman jobboldali nacionalista Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártjának képviselője ellene szavazott. A törvényjavaslatot tehát nem az ellenzéki pártok eleve bekalkulált ellenszavazatai, hanem

Avigdor Libermannak, Netanjahu volt szövetségesének és jelenleg legveszélyesebb ellenfelének a voksa döntötte el.

Vasárnap Aviháj Mandelblitt államügyész, Chanan Melcer, a központi választási bizottság elnöke, valamint a kneszet jogtanácsosa is törvényellenesnek bélyegezte, és elítélte a villámtörvénykezést ebben a kérdésben, mert az Melcer szerint káoszba taszíthatta volna a közelgő választásokat. Mandelblitt legfőbb ügyész, a kormány jogi szakértője múlt héten levélben értesítette az igazságügyi, a belügyminisztert, valamint Benjámin Netanjahu miniszterelnököt az elutasításáról. A kormány példátlan módon vasárnapi ülésén mégis egyhangúlag megszavazta az indítványt.

A központi választási bizottság elnöke azért szállt síkra a kamerázást lehetővé tevő törvénykezéssel, mert szerinte efféle kamerák mellett képtelenség lenne szabályosan lebonyolítani a választásokat.

Képzelje el, hogy egy adott választási helyiségben az induló harminc párt megfigyelői kamerákat szerelnek fel. Vagy hogy minden helyiségben felállítják a harminc kamerát. A harminc kamera káoszt okoz, rendetlenséget. Az általános iskolák első osztályai – ahol a szavazóhelyiségeket felállítják – alkalmatlanok erre – magyarázta el Melcer a katonai rádióban tiltakozásának okát.

Benjámin Netanjahu azonban csütörtöki, londoni villámlátogatása előtt a Tel-Aviv-i Ben Gurion repülőtéren azt nyilatkozta a 13-as kereskedelmi televíziónak, hogy mindezek ellenére tovább folytatják a törvénykezést. Azt hangoztatta, hogy a választások tisztaságának érdekében van szükség a bekamerázásra, mert

különben elcsalják a választásokat.

A Likud párt egyébként az előző, áprilisi választásokon az arab választók szavazását szolgáló helyiségekben kamerákat helyezett el a párt megfigyelőinél, ami az arab pártok vezetői szerint hozzájárult az Izrael mintegy húsz százalékát jelentő arab lakosság rekordalacsony választási részvételéhez.

Az arabok csak elenyésző számban szavaznak a Likudra és más jobboldali pártokra, voksaikat az ellenzéki, baloldali pártokra, illetve a kneszetben szintén mindeddig csakis az ellenzéki oldalon ülő arab pártokra adják le.

Ahmed Tibi képviselő azt nyilatkozta a Jediót Ahronot című újság honlapjának, a ynetnek, hogy Netanjahu az arabok ellen etnikai megbélyegzést próbál létrehozni a kamerázással, hogy egyrészt csökkenjen választási részvételük, másrészt az ellenük, állítólagos csalásuk elleni vádakkal saját szavazótáborát mozgósítsa.

Netanjahu ártatlannak tűnő törvényjavaslata széles körű ellenállást szült Izraelben, az ellenzék szerint ugyanis valójában a rasszista megkülönböztetésre épített, és az arab kisebbség ellen uszított. A katonai rádióban megszólaló szakértők szerint az indítvánnyal alibit is biztosított az esetleg számára kedvezőtlen választási eredmények megkérdőjelezésére, eleve csalással gyanúsítva a választási rendszert.

A kormányfő egy Facebook-fiókjában közzétett videoüzenetében azt állította, hogy már áprilisban csak csalással jutott be az egyik arab párt a kneszetbe, s ha ez nem történhetett volna meg, akkor ő nyerte volna meg a választásokat.

Az izraeli miniszterelnök hétfőn délután is jelentkezett egy videóval, melyben azt állítja, a baloldali pártok elcsalják a választásokat.

Az állítólagos csalásra nincs semmiféle bizonyíték, noha az áprilisi rendezetlen jogi helyzetben a Likudnak kamerás aktivistái voltak az arab választóhelyiségekben – amit utólag törvénytelennek ítélt a választási bizottság.

A központi választási bizottság illetékesei szerint az április 9-i választásokon szórványosan előfordultak leleplezett csalási kísérletek, de ezekben éppenséggel a Likud és a Sasz párt javára próbáltak szavazatokat szerezni.

Az erre felkért Benjámin Netanjahu áprilisban nem tudott többségi kormányt alakítani, és ezért szeptemberre újabb választásokat írtak ki. Egy héttel az újabb voksolás előtt továbbra is patthelyzetet mutatnak a közvélemény-kutatások, a Likud és a Centrista Kék-fehér fej-fej mellett áll, s a baloldali és a jobboldali tömb kiegyenlíti egymást.

Ha a Likudnak és a jobboldali pártoknak nem sikerült megszerezniük legalább hatvanegy mandátumot a százhúszból, akkor Avigdor Liberman döntheti el pártjával a választások kimenetelét, a kormányalakításra felkért politikus személyét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Előre menekül Netanjahu, feloszlatná a parlamentet

Két nappal a határidő előtt még nem tudott elég koalíciós partnert találni Benjamin Netanjahu, úgyhogy feloszlatná a parlamentet, hogy az elnök ne bízhasson meg mást a kormányalakítással.

Van itt 5 alkalmazás, amik a Google szerint segíthetnek leszokni a mobilfüggőségről

Van itt 5 alkalmazás, amik a Google szerint segíthetnek leszokni a mobilfüggőségről

Az ár, az időtartam, és a cél sem stimmel a magyar kormány trieszti kikötővásárlásával

Az ár, az időtartam, és a cél sem stimmel a magyar kormány trieszti kikötővásárlásával

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból