szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bő egy héttel a Brexit tervezett dátuma, és néhány órával az aktuális Brexit-szavazás előtt.

Még karácsony előtt előrehozott választások lehetnek az Egyesült Királyságban – legalábbis ezzel fenyegetőzik a brit kormányfő, miután a brit parlamenti képviselők rossz néven vették, hogy szűk három napjuk lesz a Brexit jogi kereteiről szóló törvénytervezet elfogadására.

A brit alsóházban kedden két szavazás várható: az egyik maga az előző este benyújtott törvénytervezet második olvasata, ezt még egy harmadiknak is követnie kell. A második indítvány arról szól, hogy az újabb voksolást már csütörtökön megejtenék, így tartható Boris Johnson menetrendje, vagyis az október 31-i kilépés. Ehhez egyébként nem csak a felsőházi jóváhagyásra lesz még szükség, hanem arra is, hogy a szombaton elmaradt másik voksolást megtartsák – itt a Brexit-megállapodás jóváhagyásáról lenne szó.

A három javaslat közül az alap, tehát a jogi keret még meg is kaphatja a jóváhagyást, az időzítésről szóló másik azonban aligha. Ez pedig megint azt jelentheti, hogy csúszik a menetrend – azt nem tudni, meddig. Azt sem lehet azonban kizárni, hogy a javaslathoz módosítók is érkeznek, jó eséllyel szavazhatnak például arról, amelyik a vámunióban tartaná az Egyesült Királyság egészét – ha ezt elfogadják, akkor az viszont felülírja a múlt csütörtökön az EU-val szentesített új egyezséget.

A bonyolult képlet feloldása lehet Johnson szerint a mostani törvényjavaslat visszavonása és az előrehozott választás, amelynek megnyerésére egyébként van esélye a kormányzó konzervatívoknak. Van azonban még egy feltétel: Johnson abban az esetben tudja visszavonni a javaslatot, ha az EU áldását adja arra, hogy megint halasszák el a Brexitet.

És itt lesz az újabb kérdés: ha az EU jóváhagyja, akkor mennyi időre? Elképzelhető, hogy csak néhány hétig tartó halasztásról lesz szó, hogy a brit parlamenten normális időzítéssel végigmehessenek a szükséges jogszabályok. De az is lehet, hogy három hónap, vagyis 2020. január 31. a következő Brexit-dátum.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy