szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kommunista állami hírügynöksége szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump személyes viszonya nem elég jó ahhoz, hogy újrainduljanak az egyeztetések.

Washington felvette a kapcsolatot Észak-Koreával és sürgette a tárgyalások újraindítását - jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az Axios című hírportálnak még pénteken adott, de csak vasárnap megjelentetett interjújában.

O'Brien úgy fogalmazott: "felvettük a kapcsolatot az észak-koreaiakkal és tudattuk velük, hogy szeretnénk folytatni az októberben megszakadt tárgyalásokat Stockholmban". Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat több csatornán keresztül is jelezte Phenjannak, hogy szeretné felújítani a tárgyalásokat az észak-koreai nukleáris programról.

A nemzetbiztonsági tanácsadó pozitívumként értékelte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem tett olyan lépést, amellyel valóra váltotta volna "karácsonyi ajándékként" ígért figyelmeztetését. Erről Donald Trump amerikai elnök korábban azt nyilatkozta, hogy ez az ajándék valószínűleg "egy csodaszép váza lehet".

Szombaton egyébként Phenjanban a KCNA észak-koreai állami hírügynökség bejelentette, hogy Kim Dzsong Un születésnapi üdvözletet kapott Donald Trumptól. Közleményében a kommunista állami hírügynökség azonban azt is hozzátette, hogy a két vezető személyes viszonya nem elég jó ahhoz, hogy újrainduljanak a tárgyalások.

Az Axios megjegyezte, hogy Donald Trump éppen a Kim Dzsong Unnal feltételezett jó személyes kapcsolataira szokott hivatkozni a tárgyalások során, ám az eddigi amerikai erőfeszítések a portál szerint nem hoztak eredményt. A portál idézte az előző nemzetbiztonsági tanácsadót, John Boltont, aki decemberben szintén az Axiosnak adott interjújában élesen bírálta a Trump-kormányzat észak-koreai politikáját.

Bolton azt állította: az amerikai kormányzat blöfföl, amikor arról beszél, hogy leállíttatja az észak-koreai nukleáris programot. Szerinte ezt "valójában nem is akarják", mert akkor egészen másként politizálnának Phenjannal. "Sajnos nem igaz, hogy a maximális nyomásgyakorlással élünk Észak-Koreával kapcsolatban" - fogalmazott, és azt hangoztatta, hogy Washingtonnak előbb-utóbb be kellene ismernie politikája kudarcát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Phenjan: Washington keservesen megfizet, ha bírálni merészel

Az Egyesült Államok keservesen megfizet, ha bírálni merészeli az észak-koreai kormányzatot az emberi jogok helyzete miatt - közölte a KCNA észak-koreai hírügynökség a phenjani külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva szombaton.

HVG HVG Hetilap

Phenjan figyel

Nincs katonai csapás járulékos veszteség nélkül. Szulejmáni tábornok likvidálása komoly hatással lehet Irakon és Iránon kívül a George W. Bush által egykor megjelölt gonosz tengelyének harmadik tagjára, Észak-Koreára. Kim Dzsong Un aligha olvashat ki mást a rakétatámadásból, mint hogy saját külső és belső biztonságának egyetlen garanciája a hazája által épített atomfegyver. Nemcsak az agressziótól védi, de egy esetleges belső lázadás esetén is távol tartja a bevatkozáson gondolkodó hatalmakat. Pedig Donald Trump amerikai elnök az észak-koreai fenyegetést személyes varázsával igyekszik rendezni: többször találkozott a phenjani diktátorral, még a határon átlépve röpke látogatást is tett a kommunista diktatúrában. Tavaly február óta azonban a tárgyalások akadoznak a két ország között. Az amerikai követelések az eltérő taktika ellenére ugyanazok, mint Irán esetében: teljes nukleáris leszerelést várnak el minden további engedmény előfeltételeként. Erre eddig sem volt hajlandó a Kim-rezsim, a bagdadi likvidálás pedig végleg beteheti a kaput a további közeledés előtt – értékel az AP amerikai hírügynökség. Phenjan számára a tanulság ugyanis az: Amerika nem tartja tiszteletben a maga által kötött atomalkukat, és akinek nincs nukleáris fegyvere, azzal szemben katonai erővel lép fel. Az észak-koreai verbális kardrázást a közeljövőben újabb fegyvertesztek és rakétakilövések követhetik.