szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A téma főleg Trump izraeli-palesztini béketerve volt. A kormány szerint a paktum békét és stabilitást hoz hosszú távon a gázai térségben. A külügyminiszter Steve Bannonnal is összefutott.

Új lendületre van szükség az izraeli-palesztin konfliktus rendezésének terén, hogy újra erőre kapjon a közel-keleti békefolyamat, ez rendkívül fontos Európa, illetve azon belül Magyarország biztonsága szempontjából is – mondta Szijjártó Péterm miután Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával tárgyalt a washingtoni Fehér Házban.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek azt mondta, hogy az előző héten bemutatott, mintegy 80 oldalas amerikai béketerv alkalmas arra, hogy hosszú távon megteremtse a békét és a stabilitást a térségben. Az Arab Liga ezt máshogy látja.

Szijjártó Péter és Jared Kushner
©

Mint rámutatott, a megoldási javaslat egybevág a magyar álláspont három alapvetésével, amelyek értelmében tisztességes, kiegyensúlyozott megközelítést kell alkalmazni Izraellel szemben, közvetlen tárgyalásoknak kell elvezetniük az úgynevezett kétállami megoldáshoz, valamint folytatni kell a terrorellenes küzdelmet.

"Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak" – mondta Szijjrártó, aki azt reméli, hogy a felek alkalmasak és készek lesznek a közvetlen egyeztetésekre. Hozzátette, azért sem szabad hagyni, hogy a terrorcsoportok újra eluralkodjanak a régióban, mert az újabb migrációs hullámokat indítana Európa felé, márpedig ezt el kell kerülni.

A rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt "kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen" álláspontot képviseltek Izraellel szemben, a megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak – fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint "új lendületre, valami újra van szükség, hogy a folyamat ismét erőre kapjon, és reális legyen a siker lehetősége".

Steve Bannonnal találkozik Szijjártó Péter
©

Szijjártó Péter a nap folyamán többek között Steve Bannonnal, a Fehér Ház volt főstratégájával is találkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!