szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcvanezren vettek részt a mexikóvárosi nőnapi demonstráción. A kormány a tüntetők szerint elhanyagolja a nőket és nem tesz semmit a nőkkel szembeni erőszak ellen. A düh tömegverekedéshez, gyújtogatáshoz, autóborogatáshoz vezetett.

©

Nők egy csoportja tűzött össze abortusz ellen tüntető férfiakkal a Mexikóvárosban tartott nőnapi felvonuláson, a dulakodásban több tucatnyian megsérültek.

A városvezetés szerint mintegy nyolcvanezren vettek részt a nőnapi felvonuláson, amely áthaladt a történelemi belvároson és azon a központi téren, ahol a városi főkatedrális és az elnöki hivatalnak helyt adó Nemzeti Palota is található.

A felvonulók egy része leszaggatta és felgyújtotta a terhességmegszakítást szexuális bűnténynek beállító plakátokat. Az abortusz ellen tüntető férfiak pedig – egyiküknél ostor is volt – szidalmazták a felvonulókat.

©

Egy másik, ugyancsak belvárosi helyszínen kalapácsokkal felfegyverzett, fekete álarcos nők betörték egy autó szélvédőjét, felborítottak egy teherautót, és felgyújtották több épület ajtaját. A tüntetők gyújtópalackokat hajigáltak a Nemzeti Palota bejáratához vezényelt rohamrendőrökre. Egy házilag készített robbanószerkezet a tüntetők lába alatt lépett működésbe, és lángra kapott az El Universal című lap fotósának nadrágja. A nő másodfokú égési sérüléseket szenvedett.

A tüntetők a Nemzeti Palota falaira a kormányt szidalmazó graffitiket festettek, és olyan falfirkák is megjelentek rajta, amelyek Andrés Manuel López Obrador államfő szemére vetik, hogy nem törődik a nőkkel.

©

A városi hatóságok szerint a nőnapi rendbontásban 65 ember megsérült, de senkinek az élete sem került veszélybe.

A női aktivistákat elmondásuk szerint az gerjesztette haragra, hogy Mexikóban öt év leforgása alatt 173 százalékkal nőtt a szexuális gyűlöletből elkövetett bűntények száma. Egyikük azt hangoztatta, hogy naponta tíz nőt gyilkolnak meg szexuális indíttatásból.

A tiltakozók szerint a hatóságok nem kezelik megfelelően a nők ellen elkövetett erőszakot. A hivatalos adatok szerint tavaly 3825 nő vált gyilkosság áldozatává a latin-amerikai országban. Februárban több városban feldühödött nők ezrei tiltakoztak amiatt, hogy élettársa megölte a 25 éves Ingrid Escamillát, majd a holttestét megnyúzta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Virág helyett jogokat - sárga rózsás nőnapi demonstráció a Hősök terén

Legyen nőnap! címmel szervezett jótékonysági eseményt többek között a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene civil szervezet és a Patent Egyesület. A demonstráció és koncert lényege, hogy a nőnap ne az ajándékba adott bonbonokról szóljon, hanem inkább a családon belüli és a párkapcsolati erőszak visszaszorításáról. Legyen ez a nap a női egyenjogúságért folytatott harc ünnepe is. A nők elleni erőszak áldozatainak jogi képviselete céljából gyűjtést is szerveztek, az esemény fővédnöke Karácsony Gergely volt, a fellépők között szerepelt Halász Judit, Oláh Ibolya és Kollár-Klemencz László. Meglepetés volt Varga Judit igazságügyi miniszter személyes levele, amelyben a támogatásáról biztosította a szervezőket.

hvg.hu Élet+Stílus

„Bízzanak bennem és legyenek a szövetségeseink” – itt van Varga Judit teljes levele a nőjogi civilekhez

Női érdekvédő szervezetek, nőjogi aktivisták, valamint színészek és énekesek léptek fel azon a nőnapi jótékonysági rendezvényen, amelyet a családon és a párkapcsolaton belüli erőszak visszaszorítása érdekében rendeztek meg. Az este csúcspontja azonban nem egy jól sikerült fellépés volt, hanem egy meglepő helyről érkezett levél. Az igazságügyi miniszter levele, amelyet most változtatások nélkül közlünk.