Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincs olyan egészségügyi rendszer a világon, ami egy ilyen járványra fel lenne készülve - nyilatkozta a hvg.hu-nak Javier Padilla, spanyol háziorvos. A katasztrofális spanyol adatokhoz azonban nagyban hozzájárulhatott az egészségügy alulfinanszírozottsága is. A doktor arra is figyelmeztetett, hogy náluk a védőfelszerelések hiánya miatt nagyon sok egészségügyi dolgozó fertőződik meg. A lapunknak küldött válaszaival egy időben tudta meg: ő is koronavírusos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Nem tudom, hány órát dolgozom egy héten, de jóval többet, mint 80. Minden este sírok, amikor hazamegyek” – mondta egy madridi intenzív terápiás orvos, Inés Lipperheid a Spiegel című német lapnak. A kórházi jeleneteket horrorfilmhez hasonlította, pedig állítása szerint az ő fejük még kint van a vízből, egyelőre van elég ágyuk. Viszont sok olyan beteget, akiknek intenzív ellátásra lenne szükségük, csak hagyományos osztályon tudnak kezelni.

Európában Olaszország után itt a legsúlyosabb a járványhelyzet: ha lehet hinni a számoknak, hivatalos adatok szerint már többen haltak meg koronavírus-fertőzés miatt az országban, mint Kínában.

©

A hírügynökségek filmekben is nehezen elképzelhető állapotokról számolnak be: a legsúlyosabb gócpont Madrid, ahol a madridi temetkezési vállalat nem fogad több holttestet, ezért az áldozatokat egy központi jégpályára szállítják, egy meg nem nevezett helyi idősek otthonában pedig katonák találtak rá a magukra hagyott áldozatokra. Egy, szintén a fővárosban dolgozó orvos pedig a Bloomberg hírügynökségnek beszélt arról, hogy az új szabályok szerint választaniuk kell a fiatalabb és az idősebb betegek között, azokat kötik lélegeztetőgépre, akiknek nagyobb az esélyük a gyógyulásra.

„Annak a nagypapának bármilyen más helyzetben lett volna esélye, de most túl sokan vannak és mind egyszerre haldokolnak” – utalt egyik idős betegére Daniel Bernabeu.

A március közepén bevezetett kijárási tilalomnak pedig egyelőre még nem látszik a hatása: a halottak és a fertőzések száma is minden nap emelkedik.

Spanyolországban a pénteki adatok szerint több mint 67 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma különösen riasztó: eddig 4858-an vesztették életüket,

az eddigi legtragikusabb napon 769 új halottat követelt a COVID-19.

A spanyol orvosok mindeközben erejüket megfeszítve küzdenek, pedig közülük is egyre többet diagnosztizálnak a fertőzéssel. Volt olyan intézmény, ahol egy napig a folyosón fektették a betegeket, mert egész egyszerűen nem jutott nekik ágy. Az intézményekben gondot jelent a védőfelszerelések, orvosi maszkok, kesztyűk, köpenyek utánpótlása, pedig a fertőzöttek 12 százaléka pedig az egészségügyben dolgozik.

©

Ezt senki nem tudja kezelni

A hvg.hu-nak sikerült elérnie egy spanyol háziorvost, aki szintén a frontvonalban küzd hetek óta. Javier Padilla úgy emlékezett vissza: ők a rendelőben akkor jöttek rá, hogy valami nagyon súlyos dolog történik, amikor egyre több olyan beteg érkezett hozzájuk, akiknél megjelentek a vírus klinikai tünetei, de a járványügyi feltételek nem voltak adottak.

„Ekkor már egyre több jel utalt arra, hogy elkezdődött a közösségi terjedés, ami megsokszorozta az esetek számát” – mondta a madridi doktor.

Spanyolországban jelenleg – Magyarországhoz hasonlóan – csak azokon végeznek tesztet, akik súlyos és egyértelmű tüneteket mutatnak. Javier Padilla nagy problémának gondolja, hogy a közösségi terjedés szakaszában – itt tart jelenleg Magyarország – a protokoll az országba behurcolt esetek alapján állította fel a diagnózist, vagyis azt nézték, volt-e a páciensnek olyan kontaktja, aki külföldön, fertőzött területen járt.

Javier Padilla
©

„Ezen véleményem szerint későn változtattak, és ez okozhatott nagyszámú fertőzést a háziorvosok, egészségügyi dolgozók körében is” – mondta.

A kormány a héten rendelte csak el, hogy az egészségügyi dolgozókat, a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket is kötelezően tesztelni kell, a 40-es Javier Padillától kedden vettek mintát. Szerdán, interjúnkkal egy időben tudta meg: ő is koronavírusos. Szerencsére egyelőre enyhe tünetei vannak és jól érzi magát.

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban is nehézségek vannak a védőruha-beszerzésekben: bár a kormány mindenkit igyekszik megnyugtatni, hogy lesz elég, a háziorvos szerint ez már csak azért sem igaz, mert rengeteg orvos és nővér fertőződik meg.

Ráadásul a spanyol sajtó épp csütörtökön szellőztette meg, hogy hiába rendelt a kormány 640 ezer gyorstesztet Kínából, azok gyakorlatilag nem működnek, csak 30 százalékos biztonsággal állapítják meg a fertőzést.

Javier Padilla szerint több ok is van, amiért Spanyolországot ilyen súlyosan érintette a helyzet: ezek egyike, hogy a spanyol költségvetésben az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkentek az egészségügyre szánt kiadások, ami főleg a háziorvosi rendszert és a közegészségügyet sújtotta.

©

„Nem volt kapacitásunk arra, hogy egy ilyen válságot kezeljünk” – írta.

Az is sokat számított, hogy a spanyol és az olasz társadalomban eleve nagyon sok a testi kontaktus, így nehezebb volt betartani a közösségi távolságtartás, márpedig eddigi tapasztalatai szerint ez a leghatásosabb módszer arra, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani a járványt. Padilla tart attól is, hogy az öregedő társadalom miatt rosszabbak lesznek az statisztáik, mint más európai országokban.

Úgy véli, az esetek robbanásszerű növekedése legfőképpen a madridi helyzethez köthető: a városban nagyon magas a népsűrűség és talán későn vezették be a hatósági intézkedéseket.

A magas halálozási arányt pedig a kevés elvégzett teszthez köti.

Ha többet tesztelnék, az igazolt fertőzések száma sokkal magasabb lenne, a halálozási arány pedig drámaian visszaesne.

Sajnos azonban sok haláleset az alulfinanszírozás miatt kialakult egészségügyi erőforrások hiánya miatt fog bekövetkezni” – mondta.

Az orvos ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy

nincs olyan egészségügyi rendszer a világon, amely egy ilyen járványra fel lenne készülve.

Annyi viszont biztos, hogy azok az országok, melyeknek már vannak hasonló tapasztalatai (például Dél-Korea, Szingapúr) és egyelőre jól kezelik a történteket.

©

A spanyolok hangulatát most érzései szerint két dolog jellemzi: a félelem és a remény.

„A kormány még csak tíz napja hirdette ki a rendkívüli veszélyhelyzetet, de szerintem a legtöbben tisztában vannak vele, hogy ez nem 3-4 hétig fog tartani. A legnehezebb része szerintem mégsem ez lesz, hanem a vége: amikor fokozatosan fel lehet majd oldani az intézkedéseket, már javulnak a számok, de még mindig nem élhetünk normális életet” – mondta.

Javier Padilla a járvány elején járó európai országoknak, így Magyarországnak azt üzeni:

„A járványt három dologgal lehet kordában tartani: közösségi távolságtartás (social distancing), a lehető legszélesebb tesztelés és az intenzív osztályok felszereltsége. A jövőre nézve pedig elengedhetetlen, hogy pénzt fektessenek a kormányok az egészségügybe és a szociális ágazatba”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!