A CNN a Fülöp-szigetek diktátorához hasonlítja Orbán Viktort a felhatalmazási törvény miatt

A CNN a Fülöp-szigetek diktátorához hasonlítja Orbán Viktort a felhatalmazási törvény miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hírcsatorna a hataloméhes politikusokról írt cikkében emlékezett meg Orbán Viktorról.

Már a CNN kedd esti műsorában is téma volt a hétfőn megszavazott felhatalmazási törvény, ma pedig a hírcsatorna holnapján jelent meg egy nagyobb anyag az új jogszabályról.

Az "Alig várják a hataloméhes vezetők, hogy kihasználják a koronavírus-krízist" című cikkben emlékeztetnek arra, hogy az Orbán Viktort határozatlan időre tulajdonképpen korlátlan hatalommal felruházó törvény többek között az újságírók szankcionálására is lehetőséget ad. A CNN is megemlíti, hogy Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök ma a Twitteren azt írta, hogy Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból.

A cikkben megszólal Brian Klaas, a University College London docense, aki szerint Magyarországon aláássák a demokratikus alapelveket. Szerinte Orbán ugyanúgy ragadta magához a hatalmat, mint Rodrigo Duterte elnök a Fülöp-szigeteken.

Az amerikai hírcsatorna szerint a döntések ellen küzdőknek azért van nehéz dolguk, mert Orbánék tulajdonképpen mindent meg tudnak magyarázni a koronavírus elleni harccal, ráadásul a jogszabályokat is betartják.

A cikkben megszólaló Nic Cheeseman, a University of Birmingham professzora szerint a világ vezető politikusainak jobban fel kellene emelniük a hangjukat a magyar törvénnyel kapcsolatban.

A Népszava szerdán írta meg, hogy a Fidesz azonnali kizárását kezdeményezi az Európai Néppártból a dán Konzervatív Néppárt. A lapnak nyilatkozva Pernille Weiss elmondta, tudomása van arról, hogy több más tagpárt is hasonló lépést fontolgat, miután a magyar parlament elfogadta a felhatalmazási törvényt.

Hozzászólások