Tetszett a cikk?

Évek óta nem látott agresszivitással estek egymásnak kedd este Belgrád belvárosában az újabb koronavírus-zárlat hírére feldühödött szerb tüntetők és a szabadjára engedett rendőrök. Bár az indok az volt, hogy Alekszandar Vucsics szerb államfő újra szigorú kijárási tilalmat vezet be Belgrádban, a háttérben sokkal többször van szó.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Úgy tűnik, meghátrál a népharag elől Alekszandar Vucsics szerb államfő. Egy nappal azután, hogy jól letolta a „felelőtlen” szerb nemzetet, s közölte, péntek délutántól hétfő reggelig kijárási tilalmat vezet be a koronavírus-járvány által leginkább érintett körzetekben – egyebek mellett Belgrádban – szerda délután már arról beszélt, bár súlyos a helyzet, a gazdaságot nem szabad hagyni összeomlani, s ő csak fontolóra vette a szigorú korlátozások visszaállítását.

A szerdai napot Orbán Viktor fényezésével kezdő Vucsics – a szerb államfő az Európa cenzúrázatlanul című konferencián lépett fel együtt a magyar miniszterelnökkel – kijárási tilalommal kapcsolatos véleménye azután változott meg, hogy kedd este több ezren gyűltek össze a szerb parlament épülete előtt, s az államfő lemondását követelő tüntetők rövid időre még a törvényhozás épületébe is betörtek.

©

A dühről és elkeseredettségről tanúskodó, szervezetlen, ám erőszakos tüntetésre a rendőrök szokatlanul durván reagáltak: gumibotoztak, nem sajnálták a könnygázt, és több esetben olyanokat is agyba-főbe vertek, akiknek szemmel láthatóan semmi közük nem volt a demonstrációhoz.

Azok a rendőrök viselkedtek agresszívan, akik az utóbbi több mint egy évben minden héten mindenféle erőszak nélkül eltűrték, hogy a Vucsics lemondását követelő belgrádi tüntetők felvonuljanak a belváros utcáin, és még néha provokálják is az egyenruhásokat. Az összetűzésekben 43 rendőr és 17 tüntető szerzett komolyabb sebeket, s a rendbontók – akik között a Dveri nevű szélsőjobboldali párt szimpatizánsai közül voltak a legtöbben – legalább öt rendőrautót felgyújtottak.   

Romló statisztika

Vucsics annak ellenére fújt visszavonulót, hogy Szerbiában tényleg napról napra romlik a helyzet. Míg az első hullámot – legalábbis a hivatalos statisztikák szerint – sikerült viszonylag kevés fertőzöttel és áldozattal megúszni, az utóbbi napokban több száz vírushordozót regisztrálnak minden 24 órában, és gyorsan emelkedik a halottak száma is. Jelenleg mintegy 17 ezer fertőzöttről tudnak, és a hivatalos adatok szerint 350 körül van a halottak száma. Azért kell hangsúlyozni a „hivatalos” szót, mert több jel utal arra, hogy a határozottságot mutatni akaró kormányzat elrejtette a halálos áldozatok számát: nem vágnak egybe a vidéki kórházak által szolgáltatott adatok és a központi statisztikák, s a bírálók szerint legalább nyolcszázra tehető az áldozatok valós száma.

©

A kedd este utcára vonult ezrek így nem csak az újabb zárlat miatt tiltakoztak: a tüntetés hátterében az is ott volt, hogy miközben már senki sem tudja, mennyi a betegek valós száma, az egyébként sem túl fényesen teljesítő gazdaságra súlyos csapást mért a Covid-19-járvány. És persze az is közrejátszott, hogy Vucsicsot – nem alap nélkül – azzal vádolják ellenfelei, hogy leépíti a szerbiai demokratikus intézményrendszert, és szép csendben diktatúrát épít ki a balkáni országban.  

Megosztott ellenzék

A pályáját véres szájú nacionalistaként kezdő, majd Szlobodan Milosevics szerb vezető idején tájékoztatási miniszterként szolgáló Vucsicsot meglepetésként érhette a düh felszínre törése. Egy ideig úgy tűnt, megússza azt a nagy trükköt, hogy miután tavasszal szigorú korlátozásokat vezetett be, május végén – a júniusi, és fölényesen megnyert parlamenti választás előtt – pedig gyakorlatilag teljesen feloldotta a karantént, most, a megnyert voksolás után újra be akarta zárni a szerbeket otthonaikba. Az ellenzék részben éppen azzal vádolja őt, hogy számítóan viselkedett, és a választási győzelem érdekében kockáztatta a polgárok egészségét. A szerb egészségügy ugyanis meglehetősen rossz állapotban van, és képtelennek tűnik egy komoly beteghullám sikeres kezelésére.

Lehetetlen egyelőre megjósolni, mi történik majd pontosan a következő napokban Szerbiában, ám az valószínű, hogy lesznek további tüntetések, és az is szinte biztosra vehető, hogy Vucsics és rezsimje, még ha valamennyire meg is rendül, nem bukik bele a koronavírus-járvány kezelésében elkövetett hibákba. Vucsics – aki a nagy példaképekhez hasonlóan külföldi erőket is sejt a tüntetések mögött – mindenesetre közölte, tévednek azok, akik azt hiszik, erőszakkal bármit is el lehet érni Szerbiában. „Viselkedjenek felelősségteljesen” – tette hozzá.  

©

Már csak azért sem valószínű, hogy Vucsics megbukik, mert az áprilisról június 21-re halasztott parlamenti választás megmutatta, a másfél évvel ezelőtt még többé-kevésbé egységesen fellépett ellenzék jelenleg képtelen az összefogásra. Az ellenzék egy része például bojkottálta a voksolást, ami végül csak arra volt jó, hogy Vucsics és szövetségesei még több parlamenti helyhez jutottak a 250 fős szkupstinában. A szövetségesek között van a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is: a párt, amely a jelek szerint elfelejtette, hogy a Szerb Radikális Párt – amelynek akkortájt éppen Vucsics volt a főtitkára – miket mondott a vajdasági magyarokról is az 1990-es évek elején kitört délszláv válság éveiben. A feledékenységért cserébe a kilenc parlamenti mandátumhoz jutott VMSZ valószínűleg megint kap egy-két államtitkári tisztséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után

Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után

Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

Júniusban még mindig üresen állt 15 ezer felszabadított kórházi ágy

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész

A PayPal-maffia feje - Elon Musk életútja, 5. rész