szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét ellenőrizni fogják az beutazókat, hogy kiszűrjék a koronavírusosokat. Romániában közben minden eddigi rekordot megdöntött az aktív fertőzöttek száma.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést az ország szárazföldi határain, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos uniós országokból érkeznek – jelentette pénteken a szlovák rádió.

A híradás szerint a hatóságok a fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése miatt döntöttek így. Szerdán az országban 53 új esetet regisztráltak, utoljára akkor volt ilyen magas ez a szám az 5 és fél milliós országban, amikor tetőzött a járvány.

Pozsony szerint a fertőzöttek zöme többnyire külföldiekkel érintkezve kapta el a vírust, akik olyan országokból érkeztek, ahol járványgócpontok alakultak ki.

Az elmúlt napon azonban csökkent az új fertőzöttek száma, 19 pozitív eredményű tesztről tájékoztattak pénteken az egészségügyi hatóságok, emberéletet nem követelt a kór, és négyen meggyógyultak.

Szlovákiában a vírus felbukkanása óta közel 226 ezer embert teszteltek, és 1870 fertőzöttet találtak. A vírus okozta COVID-19 betegségben 28-an haltak meg, és 1481-en gyógyultak meg a hivatalos adatok szerint.

Nehéz napok jöhetnek - a szomszédságban több helyen súlyosbodik a járvány

250, 397, 555, 614 - Romániában az utóbbi négy napban így emelkedett a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, és a 614-es adat, amivel 31 ezer közelébe emelkedett a vírushordozók teljes száma, a legrosszabb adat a kórokozó romániai megjelenése óta eltelt hónapokban.

Romániában továbbra is a járvány első, áprilisi tetőzését meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki összesítés szerint egy nap alatt újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést. Pénteken ismét rekord magasságba emelkedett – meghaladta a 8400-at – az ismert aktív esetek száma. Az utóbbi napon az átlagosnak számító 21-nél kevesebb, 13 koronavírus-fertőzött vesztette életét.

Az országban eddig 31 381 embernél mutatták ki a fertőzést, közülük 21 129-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárostól északra található Arges, Dambovita és Prahova megyében, illetve az erdélyi Brassó megyében terjed. Partiumban és Erdély többi részén – ahol az áprilisi első tetőzés idején sok megbetegedést regisztráltak – most valamivel jobb a helyzet: Maros és Kolozs megye kivételével többnyire egy számjegyű a napi új fertőzések száma.

Szerbiában a két napig tartó erőszakos tiltakozások után csütörtök este békés tüntetést tartottak: a demonstrálók a nagyobb városok fontosabb épületei előtt ülve tiltakoztak az ellen, hogy a járvány második hullámát sem úgy kezeli a szerbiai vezetés, ahogyan azt szerintük kellene.

A legfrissebb adatok szerint az országban egy nap alatt 17 076-ról 17 342-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 352-re emelkedett.

Nem vezetnek be kijárási tilalmat Belgrádban, engedtek a tüntetőknek

Szerbia egyik városában sem vezetnek be kijárási tilalmat, de a vendéglátóhelyeken több korlátozás is életbe lép. Az új napi fertőzöttek száma ismét 300 fölött volt, 11 ember pedig meghalt a járványban. Az elmúlt napok tiltakozási hulláma nem ért még véget, több városban is az utcára vonulnak az emberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Orbán Viktor úgy jutott több pénzhez Brüsszelben, hogy valójában bukott

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a Brit Nagydíjon

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart