szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első exit pollok szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő nagy fölénnyel diadalmaskodott a volt szovjet tagköztársaságban rendezett vasárnapi elnökválasztáson. A Központi Választási Bizottság elnöke felszólította az ellenjelölteket, ismerjék el vereségüket.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Az 1994 óta hivatalban lévő államfő állítólag a szavazatok nyolcvan százalékát kapta, míg az ellenzéki jelöltre, Szvjatlana Cihanouszkajára csak a választók 6,8 százaléka voksolt. Az exit poll eredményét a Lukasenka által ellenőrzött médiumok hozták nyilvánosságra, miközben a hadsereg és a rendőrség egységei megszállták a fehérorosz főváros fő közlekedési csomópontjait. A választáson állítólag 79 százalékos volt a részvételi arány, s hivatalos közlések szerint a választójoggal rendelkező polgárok negyven százaléka levélben voksolt.

Megszólalt a központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina is, aki szerint az eddig összeszámolt voksok 82 százaléka jutott Lukansekának. A hivatalnok felszólította a többi indulót, hogy ismerjék el vereségüket és gratuláljanak a győztesnek.

Az eredmények közzététele után várhatóan az ellenzékiek tüntetéseket kezdenek Minszkben, mivel valószínű, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ezt a választást is manipulálta a termelőszövetkezei elnökből államfővé avanzsált politikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

Ígéretesen megy versenypályán is a zöld rendszámos Skoda Octavia RS

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest

3200 milliárddal többet költ a kormány idén a költségvetéshez képest