szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orosz külügy szerint az újságírók csak a dolgukat végezték volna, de ehelyett bottal kaptak a fejükre.

Forrongó Belarusz
Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!
Friss cikkek a témában

Aránytalan erőszakot alkalmaztak a fehérorosz hatóságok a Minszkben a helyi elnökválasztásról tudósító orosz újságírók ellen – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Facebook-bejegyzésben.

Zaharova elismerte, hogy külföldi újságírók csakis a fogadóország törvényeinek tiszteletben tartásával, az akkreditációt megszerezve dolgozhatnak legálisan. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az orosz média sok munkatársa jóhiszeműen, idejekorán és a szabályok betartásával kérte az akkreditálását, ám ehelyett "bottal kapott a fejére", ami a szóvivő szerint megengedhetetlen, "nem testvéri" eljárás.

Felhívta a sajtó munkatársait, hogy tartsák be a fehérorosz törvényeket, és egyúttal kifejezte reményét, hogy a fehérorosz hatóságok tisztelettel bánnak majd az őrizetbe vett újságírókkal. Szavai szerint ügyüket az orosz külügyminisztérium megkülönböztetett figyelemmel kíséri.

Véresre verték a választási eredmény ellen tüntetőket Fehéroroszországban - Nagyítás képgaléria

Aljekszandr Lukasenka elnök 80 százalékos győzelmet hirdetett, viszont minden jel szerint csalással. Az első exit pollok nyilvánosságra kerülése után az ellenzék jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja az utcára hívta híveit, amire a rendőrség országszerte brutálisan reagált.

Korábbi sajtójelentések szerint Minszkben a rendőrök az elnökválasztási urnazárást követő tüntetések feloszlatásakor őrizetbe vették az orosz Sputnik Belarusz, a Daily Storm és a Meduza munkatársait, valamint Szemjon Pegov haditudósítót. Többüket bántalmazták. A Dozsgy online televízió forgatócsoportját kitoloncolták, és öt évre kiutasították Fehéroroszországból. Az Oroszországi Újságíró Szövetség hétfőn határozott tiltakozásának adott hangot a történtek miatt, és követelte a fogva tartott újságírók haladéktalan szabadon bocsátását.

Zaharova figyelmét nem kerülte el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kölcsönös bizalomra való törekvésre hívta fel a demokrácia és a függetlenség érdekében a fehérorosz feleket, és arra figyelmeztetett, hogy ellenkező esetben fokozódhat az erőszak. A szóvivő úgy vélekedett, hogy nagyot lendítene a délkelet-ukrajnai helyzet rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtásán, ha Zelenszkij intelme Ukrajnára vonatkozna, nem Fehéroroszországra, amely képes maga is megoldani a problémáit.

Az orosz szóvivő hangot adott véleményének, hogy tekintettel az államcsínyekben és az országuk szétverésében szerzett tapasztalataikra, nem az ukrán politikusoknak kellene tanácsot adniuk másoknak. A hivatalos Moszkva puccsnak tekinti a Kijevben 2014-ben végbement hatalomváltást, a délkelet-ukrajnai konfliktust pedig polgárháborúnak.

A fehérorosz választási bizottság szerint a vasárnapi elnökválasztást a hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka nyerte meg 80,23 százalékkal. Ezzel szemben az ellenzék azt állítja, hogy csalás történt. A vasárnap esti utcai összecsapások során a fehérorosz hatóságok mintegy 3 ezer embert vettek őrizetbe, és hétfőn is előállításokról érkeztek jelentések Minszkből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó

Hatalmasat repült egy Ford Fiesta a hétvégi francia ralin – videó

Úgy ünnepelte Orbán a pálinkázást, mintha nem is lenne járvány

Úgy ünnepelte Orbán a pálinkázást, mintha nem is lenne járvány