szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízszer annyi dúsított uránnal rendelkezik Irán, mint amennyiről a 2015-ös atomalkuban megegyeztek.

Az iráni atomenergia-hivatal vezetője megerősítette vasárnap, hogy a fordói földalatti üzemben jelenleg 1044 uráncentrifuga üzemel, megfelelően annak, hogy Teherán lazított az atomprogramját korlátozó többhatalmi megállapodásban vállalt kötelezettségein.

Irán a Kúm városa mellett található urándúsító üzem teljes leállítását ígérte a 2015-ben Bécsben aláírt megállapodásban, hogy cserében fokozatosan feloldják a vele szemben érvényesített nemzetközi szankciókat. 2019 májusában azonban - egy évvel azután, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a sokat bírált megállapodást, és újra életbe léptette az Irán elleni büntetőintézkedéseket - az iráni vezetés közölte, hogy korlátozni fogja az atomalkuban vállalt kötelezettségei végrehajtását.

Irán tavaly novemberben jelentette be e korlátozások negyedik szakaszát, és újraindította urándúsító tevékenységét a Teherántól mintegy 180 kilométerre délre található Fordóban, szembe menve Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és az Európai Unió felszólításával, hogy térjen vissza a párbeszédhez és kötelezettségei betartásához.

Jelenleg 1044 urándúsító centrifuga működik Fordóban

- hangoztatta vasárnap Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-hivatal vezetője az Icana kormányzati sajtóügynökségnek. "...ez megfelel az általunk bejelentett lépéseknek és a szükségleteinknek is" - mondta, hozzátéve, hogy Irán a jövőben tárolni is fogja a dúsított uránt.

©

A 2015-ös atomalkuban Teherán vállalta, hogy csökkenti dúsítotturán-készletét, csökkenti a dúsítás mértékét, centrifugái számát, továbbá nem állít üzembe fejlettebb uráncentrifugákat. A megállapodásból való amerikai kihátrálást követően azonban Irán minden pontban korlátozta kötelezettségei teljesítését. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tíz napja Bécsben ismertetett jelentése szerint Irán jelenleg a 2015-ös atomalkuban engedélyezettnél tízszer nagyobb mennyiségű dúsított uránnal rendelkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

Trump Kína karjaiba lökte Iránt

Az USA Irán-politikája egy táborba szorította az európai hatalmakat Oroszországgal és Kínával. Teheránban a Nyugat felé nyitó mérsékeltekkel szemben a Kína-barát keményvonalasok kerekednek felül.

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Orbán az Európai Bizottság alelnökének távozását követeli

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

Hiába sért uniós jogot a magyar civiltörvény, erre hivatkozva nem kap pénzt egy szervezet

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke

Wladár Sándor maradt az úszöszövetség elnöke