szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az örmény kormányfő szerint a fegyvernyugvás feltétele Ankara kivonulása a Dél-Kaukázusból, míg a török államfő arról beszélt, hogy a küzdelem addig tart, amíg a megszállt Hegyi-Karabahot el nem hagyják az örmény erők.

Hegyi-Karabahban csak akkor lehetséges a fegyvernyugvás, ha Törökország véget vet dél-kaukázusi jelenlétének - közölte pénteken a Globe and Mail című kanadai lapnak az örmény kormányfő.

Közel-keleti terroristák harcolnak Azerbajdzsán oldalán Törökország védelme alatt

– állította Nikol Pasinján. "Csak akkor lehetséges a fegyverszünet, ha Törökország kivonul a Dél-Kaukázusból" - tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet szerint az ellenségeskedések kezdete – vasárnap – óta 28 törökbarát szíriai harcost öltek meg Azerbajdzsánban. Pasinján az interjúban azt is kijelentette, hogy Örményország állandó kapcsolatban áll Oroszországgal a hegyi-karabahi helyzet ügyében.

©

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Rómában kijelentette, hogy Azerbajdzsán nem kért katonai segítséget a hegyi-karabahi konfliktus kapcsán. Olasz kollégájával, Luigi di Maióval tartott között sajtóértekezletén azt mondta, hogy Örményországnak ki kell vonulnia Hegyi-Karabahból, és Törökország kész segíteni Azerbajdzsánnak.

Törökországot és Azerbajdzsánt szoros etnikai, nyelvi, kulturális és történelmi szálak fűzik össze. Törökország 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után elsőként ismerte el a független Azerbajdzsánt, és a két ország jelentős gazdasági kapcsolatokat épített ki. Törökország területén haladnak át az azerbajdzsáni kőolaj- és földgázszállítmányok, és a volt szovjet tagköztársaság jelentős beruházó Törökországban.

Erdogan nem enged 

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken egy konyai kórházátadón arról beszélt, hogy országa "minden lehetőségével és teljes szívével kiáll a baráti és testvéri Azerbajdzsán mellett". Hozzátette:

ha Allah is úgy akarja, ez a küzdelem addig tart, amíg a megszállt Hegyi-Karabah fel nem szabadul a megszállás alól.

Törökország egyúttal arra szólította fel Örményországot, hogy hagyja el a "megszállt azeri területeket", és jelezte: "immár eljött az ideje véget vetni ennek a válságnak".

Az örmény védelmi tárca szóvivője, Arcrun Hovhanniszján szerint Azerbajdzsán – feltehetően LORA típusú – ballisztikus rakétákkal támad hegyi-karabahi polgári célpontokat.

©

Miközben a frontvonal teljes hosszán folynak a harcok, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a polgári lakosság a konfliktus fő áldozata:

házak százai dőltek romba, iskolákat és kórházakat is elpusztítottak a tüzérségi támadások Hegyi-Karabahban.

Az ICRC nem tett közzé becslést a polgári veszteségekkel kapcsolatban, de közölte, hogy felnőttek és gyermekek is haltak meg a frontvonal mindkét oldalán és Örményországban.

"Korlátozott a mozgásunk a terepen a harcok intenzitása és az állandóan változó helyzet miatt" - mondta Bertrand Lamon, az ICRC hegyi-karabahi missziójának vezetője.

Öt azeri gépet lelőhettek

A hegyi-karabahi mentőszolgálat tíz munkatársa sebesült meg pénteken, amikor az azerbajdzsáni erők Sztepanakertet támadták. A sebesültek nincsenek életveszélyben. A mentőszolgálat székháza is megrongálódott - közölte az örmény kormány tájékoztatási központja.

Arcrun Hovhanniszján Facebook-oldalán pénteken azt írta, hogy a hegyi-karabahi hadsereg péntek délután lelőtte az azeri légierő öt repülőgépét és három helikopterét. Az azeri védelmi tárca cáfolta a légi járművek lelövésére vonatkozó örmény bejelentést.

Hatodik napja folynak a heves összetűzések a többségében örmények laktak azerbajdzsáni beékelődés körül, mindkét fél közlése szerint jelentős ember- és anyagi veszteségekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó