szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Imperial College London szakértőinek becslése szerint a napi fertőzések száma kilenc naponta megduplázódik.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A szerda estével zárult 24 órában 24 701 új koronavírusos esetet szűrtek ki a brit egészségügyi minisztérium adatai szerint az Egyesült Királyság egészében. Országszerte eddig 30,2 millió koronavírus-tesztet végeztek, amelyek közül szerda estig 942 275 lett pozitív.

A patinás Imperial College London egyetem csütörtökön bemutatott tanulmánya azonban azt valószínűsíti, hogy

csak Angliában jelenleg naponta valójában 96 ezren fertőződhetnek meg az új koronavírussal.

Az egyetemi kutatóstáb 85 971 ember bevonásával végezte el a szűrővizsgálatot október 16. és 25. között, és arra az eredményre jutott, hogy jelenleg az angliai lakosság 1,28 százaléka – vagyis tízezer ember közül 128 – fertőzött. Az előző vizsgálati forduló végén, október 5-én még 60 volt a tízezer angol lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma. A szakértők ebből a növekedési ütemből vezették le a napi 96 ezer új fertőződést valószínűsítő eredményt.

A stáb számítási módszertana szerint az „R” reprodukciós ráta angliai átlagban jelenleg 1,56, ami azt jelenti, hogy

száz fertőzött átlagosan 156 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett ez a mutató Nagy-Britannia egészében.

Az Imperial College London tanulmánya szerint Anglia délnyugati és délkeleti részeiben, valamint Londonban az „R” ráta meghaladhatja a 2-t, de a kutatóstáb hangsúlyozza, hogy a reprodukciós mutató lehetséges sávja ebben a térségben igen széles.

Az egyetemi vizsgálat kimutatta azt is, hogy

a napi fertőzések száma kilenc naponta megkétszereződik.

A kutatócsoport kiemelte, hogy korábban 29 naponta kétszereződött a napi koronavírus-fertőzések száma Angliában.

Az egyetem szakértőinek adatai szerint a leggyorsabban az 55-64 év közötti korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya: jelenleg e korcsoport tagjainak 1,2 százaléka fertőzött a korábbi vizsgálatban mért 0,37 százalék helyett.

A pozitív koronavírustesztek aránya azonban továbbra is a 18-24 év közötti csoportban a legmagasabb: a becslés szerint e korosztály 2,2 százaléka hordozza az új típusú koronavírust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Ungár: Szájer nem a politikába, hanem a titkolózásba fáradt bele

Máris több kisfilm készült Szájer meneküléséről

Máris több kisfilm készült Szájer meneküléséről

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte