szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kiderült, hogy majdnem minden századik ember fertőzött, de a déli régiókban kisebb az arányuk. Jövő héten jöhet a második forduló.

Több mint 2,5 millió embert - az ország lakosságának csaknem felét - leteszteltek Szlovákiában szombaton, az országos koronavírus-teszt első napján. Erről vasárnap számolt be Jaroslav Naď honvédelmi miniszter a szlovákiai magyar sajtó híradásai szerint. Az elvégzett teszteknek nagyjából 1 százaléka - 25 820 - bizonyult pozitívnak.

Igor Matovic szlovák kormányfő és munkatársai nagy örömmel nyugtázták, hogy ilyen sok ember elment saját akaratából a tesztelésre. Milan Krajniak munkaügyi miniszter egyenesen második szlovákiai nemzeti felkelésről beszélt a szombati eredményeket értékelve.

A részvétel ugyan önkéntes volt, de volt egy erős motiváció is: aki nem megy el, arra karantén vár. Ráadásul a kormány még szombat este elfogadott egy rendeletet, amiben arra kötelezik a munkáltatókat, hogy csakis a negatív koronavírusteszt-igazolással rendelkező munkatársakat engedjék bemenni a munkahelyekre.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy az ország északi részén nagyobb arányú - helyenként 1 százalék feletti - a fertőzöttség, mint a déli régiókban.

Azokat, akiknek pozitív lett a tesztjük arra kérték, hogy 10 napig - a velük egy háztartásban élőkkel együtt - maradjanak otthon házi karanténban, és kérjék meg a velük az elmúlt napokban kapcsolatba került ismerőseiket, hogy mindenképp teszteltessék le magukat.

A szlovák kormány annyira sikeresnek értékelte az országos tesztet, hogy már tervezik a második fordulót - amit ugyanakkor lehet, hogy nem tartanak meg minden régióban.

Bár a tesztelés nagyrészt fegyelmezetten zajlott, előfordultak visszaélések. A rendőrséget vasárnap délelőttig 24 esetben értesítették arról, hogy egyesek kétszer is megpróbálták magukat leteszteltetni, hátha a második alkalommal negatív lesz az eredményük. Ellenük fertőző betegség szándékos terjesztésének gyanújával indult eljárás. Példást büntetés ígértek azoknak is, akik ellpotak néhány tesztelésről szóló tanúsítványt és 30 euróért kínálták megvételre.

Az összeállításhoz felhaszáltuk a Bumm.sk és a Parameter.sk magyar nyelvű szlovákiai hírportálok vonatkozó anyagait.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Füstölt a Kútvölgyi kórház ablaka, a tűzoltók is kivonultak

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban

Kormányrendelet: hétfőtől ingyen parkolhatunk a parkolóházakban