szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezzel motiválja tesztelésre a szlovák kormány az ötmillió állampolgárt. Az országos koronavírustesztet október végén és november elején hétvégén végzik, 6000 helyszínen, antigén gyorsteszttel. Még a hadsereget is mozgósították.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában, aki azonban nem vesz részt rajta, kötelezően tíznapos karanténba kell vonulnia – közölte Igor Matovic miniszterelnök Szlovákia biztonsági tanácsának keddi ülése után Pozsonyban. "A kormánykoalíció egyértelműen az önkéntes tesztelést támogatja" –mondta Matovic újságíróknak.

A szlovák kormány vasárnap döntött arról, hogy az ország egész lakosságát – több mint ötmillió embert – koronavírustesztnek vetik alá. A tesztelést antigén-tesztekkel végzik, amiből 13 millió darabot rendelt az állam. Ez egy gyorsteszt, ami 15-30 perc alatt képes eredményt mutatni.

A nagyméretű akció, aminek előkészületei már három hete folynak a nyilvánosság kizárásával, a mostani hétvégén kezdődik próbateszteléssel, a koronavírus-járvány által leginkább veszélyeztetett járásokban. A tesztek többségét két hétvégén – október 30–31. és november 1., valamint november 6–8. között végzik.

A tesztelés 6000 helyszínen zajlik majd, lényegében minden választói körzetben lesz egy tesztpont. Egy-egy helyszínen átlagban hét-nyolcan dolgoznak majd, további önkéntesek segítségével. Az akció lebonyolításába a hadsereget is bevonják: Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint 8000 katonát mozgósítottak. A szükséges fertőtlenítéseket szintén a katonák intézik.

Az országos koronavírus-tesztelést többen kritizálták. A magánorvosok szövetsége szerint például a terv számos kérdést vet fel, ezért javasolják a leállítását és azt, hogy tárgyaljanak róla.

"Nem készítették elő megfelelően, helytelen és veszélyes az átfogó országos tesztelés" – közölték.

A települések polgármesterei a hatékony és praktikus kommunikációt hiányolják az állam részéről.

Marek Krajcí, egészségügyi miniszter felhívással fordult az egészségügyi dolgozókhoz és a diákokhoz, hogy segítsenek az akció lebonyolításában.

A szlovákiai kórházakban jelenleg 638 beteget kezelnek, akik közül 51 szorul lélegeztetőgépre – közölte kedden Zuzana Eliásová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Címlapi képünk illusztráció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az internetezők rájöttek, hogy A Korona ausztrál jeleneteit nem Ausztráliában forgatták

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának