szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Antiszemita támadás történhetett. Egy hónap sem telt el azóta, hogy egy terrorista a város legnagyobb zsinagógájánál nyitott tüzet a járókelőkre.

Egy nő letépte egy rabbi kipáját, és kiabálva késsel megfenyegette őt Bécsben csütörtökön – jelentette az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva. Antiszemita támadásként értékelték az incidenst.

A rendőrség szerint senki sem sebesült meg, a nő pedig elmenekült a helyszínről. Az Oe24 osztrák hírtévé értesülése szerint a rabbi azt mondta a rendőrségnek:

A járókelők félrenéztek, ahelyett, hogy megpróbáltak volna segíteni neki.

Karl Nehammer belügyminiszter szerint támadás érte a bécsi zsidóságot. Megerősítették a zsinagógák védelmét. Twitteren azt is írta, kiderítik, tényleg antiszemita támadás történt-e.

Sebastian Kurz kancellár pedig úgy fogalmazott a Twitteren:

A lehető legszigorúbban elítélem a mai bécsi támadást, amely egy rabbit ért. Határozottan fel kell lépnünk az antiszemitizmus ellen, és minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy a zsidók továbbra is biztonságban élhessenek Bécsben, mert Európa zsidók nélkül nem Európa.

Bécs belvárosában november elején terrortámadás történ. A terrorelhárítók szerint eredetileg az első kerületi Seitenstettengasséban lévő zsinagóga ellen akart a tettes merényletet elkövetni, az azonban zárva volt. Németországban, Halle városában tavaly egy szélsőjobboldali terrorista támadott meg egy zsinagógát, ahol meggyilkolt két embert. Antiszemita atrocitások a budapesti bulinegyedben is gyakoriak, ezeket főleg turisták követik el a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Szabó György szerint.

Egy 2019-es felmérés szerint az Európai Unióban élő zsidó fiatalok több mint 80 százaléka problémának tekinti saját országában az antiszemitizmust.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Zsidó Távirati Iroda: Orbán pártpolitikai célokra használja a magyar zsidókat

A magyar miniszterelnök, akit az elmúlt 10 évben gyakran vádolták tekintélyelvű, idegengyűlölő és nacionalista politikával, a legnagyobb magyarországi zsidó vallási szervezeten azt kéri számon, hogy elnéző volt egy korábban antiszemita kijelentéseiről elhíresült képviselőjelölttel, írja New York-i székhelyű hírügynökség.

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

Átrepült egy körforgalmon egy száguldó autós Balatonakarattyánál – videó

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves