szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Délelőtt tíz óráig a választásra jogosultak kevesebb, mint 5 százaléka szavazott a román parlamenti választásokon vasárnap.

Vasárnap tartják Romániában a parlamenti választásokat, ami egyelőre botránytól sem mentes: Szijjártó Péter magyar nyelvű kampányüzenetén, amelyet sok román is megkapott, sokan felháborodtak és több romániai politikussal is konfliktusba keveredett a magyar külügyminiszter.

Vasárnap a kétkamarás bukaresti parlament 312 képviselőjét és 136 szenátorát választhatja meg Románia 18,9 millió szavazópolgára. A bukaresti képviselőházba rajtuk kívül 17 nemzeti kisebbségi szervezet könnyített eljárással juttathat egy-egy parlamenti képviselőt.

Szijjártó telefonos kampányüzenete okozott botrányt a román választási kampányban

Az RMDSZ hangjaként vett részt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a romániai választási kampányban, magyar nyelvű üzenetét számos román választó is megkapta, sokan felháborodtak. A román politikusok is tiltakoznak, szerintük a budapesti kormány nem tartja tiszteletben Románia szuverenitását.

Az erdélyi megyék többségében az országos átlagnál egyébként kevesebben mentek el szavazni vasárnap délelőtt a romániai parlamenti választásokon, az első órákban a sereghajtók között voltak a székelyföldi megyék.

Délelőtt helyi idő szerint tíz óráig a belföldi választási névjegyzékben szereplő 18,2 millió választópolgár 4,97 százaléka (több mint 900 ezer választó) adta le voksát. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti parlamenti választások első három órájában feljegyzett 5,3 százalékos részvételtől, de meghaladja a két korábbi voksolás (2008-as és 2012-es) délelőtti részvételét.

Az átlagnál magasabb, 6 százalékosat meghaladó részvételt az ország déli részén, a Duna menti Mehedinti, Olt és Teleorman megyében jegyezték fel, alacsonyabbat pedig, 3,8 százalék alatti értékeket Kovászna, Vaslui és Beszterce-Naszód megyében. A részvétel tekintetében délelőtt tíz órakor Kovászna megye volt a sereghajtó 3,5 százalékkal. Szatmár megyében a választók 4,12, Hargita megyében pedig 4,18 százaléka járult az urnákhoz.

Külföldön (ahol már szombaton megkezdődött a voksolás) romániai idő szerint 10 óráig 95 ezren szavaztak, közülük 386-an Magyarországon. A külföldi névjegyzékben 740 ezer választópolgár szerepel.

A megyei választási bizottságok nem jeleztek még komolyabb szabálytalanságot, de több helyen is kisebb sorok alakultak ki a szavazókörök előtt, amelyekbe - a koronavírus-járvány miatt hozott egészségügyi óvintézkedések miatt - egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be.

A szavazóhelyiségek mindenüholhelyi idő szerint 21 óráig tartanak nyitva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme